Hopp til innhold

- Ålesund farligere enn New York

Voldtektene og overfallene i Ålesund skaper frykt i sunnmørsbyen. Nå advares kvinner om å gå alene ute om kvelden. Jentene vi møter i nabolaget mener at Ålesund er blitt farligere enn New York.

Elin Laxaa, Kristine Fylling Reite, Elin Larsen Sæther

Eilin Laxaa, Kristine Fylling Reite og Elin Larsen Sæther mener voldtektene og overfallene i Ålesund har skapt frykt i sunnmørsbyen.

Foto: Malin K. Korsnes / NRK

Flere unge kvinner NRK Møre og Romsdal har vært i kontakt med sier at livet deres nå påvirkes av den frykten som råder i Ålesund. Siden mai har det vært seks tilfeller av antastelser, overfall og voldtekter. Den siste voldtekten skjedde natt til søndag. Politiet har ennå ikke oppklart et eneste av tilfellene.

Går ikke alene

Så godt som alle overfallene har skjedd like ved Ålesund videregående skole. Mange av elevene er redde når de går i området om kvelden.

- Hver gang jeg har vært på besøk hos kjæresten min må han følge meg til bussholdeplassen. Jeg tør ikke gå alene, sier Eilin Laxaa. Vi har pratet mye om det som har skjedd nå i helgen, og det har satt en støkk i alle. Vi vet at det er noen som går rundt og gjør slikt, men at ingen får tak i dem. Jenter er utsatt, og dette er skummelt, sier Laxaa.

- Stopp voldtektene i Ålesund

Etterlyser vitne

Etterforskar nytt overfall

Verre enn New York

Jentene vi møter på Ålesund videregående skole sammenligner forholdene i Ålesund med slik situasjonen er i New York. New York har hatt et stort kriminalitesproblem. Men der er det grepet fatt i situasjonen og mye er ryddet opp i.

- Jeg har at de har klart å rydde opp i situasjonen i New York. Der har det blitt mindre voldtekter. I forhold til folketallet ligger Ålesund nå helt i toppen når det gjelder antall vodtekter og overfall, sier Laxaa.

Politiet vil patruljere i byen

Overfalt på åpen gate

Antasta i smug i Ålesund

Ingen pågrepet

I Ålesund sentrum har det skjedd 6 overfall den siste tiden. To av disse overfallene har vært voldtekter. Og jentene er skremt over at ingen er pågrepet etter det som har skjedd.

- Vi er blitt redde for å gå hjem alene. Når vi møter folk ser vi litt ekstra etter hvem det er. Jeg syns det er litt skummelt. Det er ekkelt at de ikke har funnet ut hvem som står bak dette, sier Elin Larsen Sæther.

Angrepet med øks og balltre

Overfallsmannen kan vere filma

Overfallsmann skaper frykt i Ålesund

Etterlyser overfallsmann

Tre kvinner overfalt i Ålesund

Gode beskrivelser

Jentene vi møter reagerer stiller spørsmål ved om det skal være så vanskelig å finne ut hvem som står for overfallene. For politiet skal sitte inne med gode beskrivelser av gjerningspersonen.

- Jeg syns det er veldig rart at det skal være så vanskelig å få tak i den som gjør dette. De har jo så mange, gode beskrivelser av den som har utført overgrepene, sier Sæther.

Ser etter forfølgere

Livet har forandret seg for flere av jentene. Eilin Laxaa forteller at hun oppfører seg på en annen måte enn før, særlig når hun er i bysentrum.

- Det har blitt for eksempel slik at når jeg sitter på bussen, og «plinger» for å gå av, da er jeg redd for at noen andre også skal gå av og følge etter. Dette syns jeg er veldig ekkelt, sier Laxaa.