Hopp til innhold

– Dette er fullstendig galskap!

Svenskene raser etter at SVT valgte å fjerne «hallodamene» fra skjermen.

Video Svensk programvert

Programverten Justine Kirk i SVT sier farvel til seerne for siste gang.

Søndag var siste gang NRKs svenske søsterkanal SVT benyttet seg av kanalverter, eller såkalte «hallodamer» på skjermen. Fra nå av vil SVTs programpresentasjon kun skje via stemmer og tekst på skjermen.

Avgjørelsen har skapt massive reaksjoner blant det svenske folk. Avisen Aftonbladet har foretatt en avstemning på nett, der over 122.000 personer har svart på om de kommer til å savne SVTs hallodamer. Hele 80 % svarer ja på spørsmålet, og i kommentarene til saken er leserne ikke nådige.

«Fullstendig galskap! Å lage radio av TV er helt galt! Ta tilbake denne korkede beslutningen», skriver Bo Fransson.

«Jeg synes ikke om at de forsvinner. Vi som hører dårlig vil se personene som snakker. Og tenk på alle ensomme som kanskje så på disse (kanalvertene, journ.anm.) som sine venner», skriver Maud Olsson.

Kanalvertene har vært et fast innslag på SVT siden de startet sine tv-sendinger. På starten av 90-tallet valgte ledelsen å gå over til programpresentasjon med lyd, og uten bilde, men avgjørelsen skapte så store reaksjoner blant publikum at kanalvertene ble gjeninnført etter et halvt år.

– Ikke et alternativ for NRK

TV-sjef Arne Helsingen i NRK

TV-sjef Arne Helsingen i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, sier at NRK ikke har planer om å følge i sporene til SVT.

– Nei, vi har ikke vurdert å droppe kanalvertene. Vi velger heller å utvikle dem på skjermen på NRK1 også i tiden fremover, sier han.

– Vi ser styrken ved at vi i NRK er til stede med flere mennesker som kan informere om NRKs tilbud på alle plattformer. Samtidig har vi en kanalvert klar som kan guide publikum når det oppstår ting, og informere om hva som skjer og om ekstrasendinger.

– Mange føler nok at de kjenner oss

Ingvild Helljesen

Ingvild Helljesen tror publikum i Norge setter pris på programvertene.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Ingvild Helljesen som er kanalvert i NRK, sier hun syns det er dumt at hennes svenske kolleger forsvinner fra skjermen.

Hun tror publikum i Norge setter pris på kanalvertene.

– Absolutt. Og det får vi tilbakemelding om også. De føler nok at de kjenner oss litt også. Og mange opplever godt selskap i oss. Jeg har også selv en veldig sterk fellesskapsfølelse med folk når jeg er på vakt. Det er fint å kunne dele opplevelser og samtidig fortelle om det rike og mangfoldige tilbudet NRK har, sier hun.

Video: Kanalvert Ragnhild S. Fjørtoft forteller om jobben sin

– Veldig vemodig

Selv om mange av de store tv-kanalene i Europa har valgt å slutte med kanalverter, er det fortsatt enkelte land som holder igjen. Både Polen, Sveits, Belgia, Finland og Italia har fortsatt programpresentasjon med kanalverter.

Justine Kirk, som var den siste svenske kanalverten som takket for seg på søndag (se video øverst i artikkelen) synes det er trist å slutte.

– Det er kjempevemodig. Jeg elsker jo dette. Jeg har fått så fin oppmerksomhet og hyggelige tilrop. Jeg er stolt over at jeg fikk være den siste, men jeg kommer nok først til å forstå at det er over når det har gått noen dager, sier hun til Aftonbladet.

Hva synes du om at SVT slutter med «hallodamer»? Si din mening her:

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor