Hopp til innhold

Britiske soldater gjør som Scott og Amundsen

Hundre år etter at Scott og Amundsen nådde Sydpolen, skal britiske soldater forsøke seg på samme bragd.

Roald Amundsen

Roald Amundsen var den første som nådde både Sydpolen og Nordpolen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Neste år er det hundre år siden det berømte kappløpet mellom polfarerne Scott og Amundsen og deres menn fant sted.

Det skal britiske soldater markere ved å følge de samme rutene så nøyaktig som mulig. Motivasjonen for turen er å samle inn penger til skadde soldater.

Alle deltakerne på de to lagene har lang erfaring med fare og motgang. De har bakgrunn som soldater og veteraner fra Irak og Afghanistan.

Kongelig beskytter

Deres erfaringer har gjort dem fast bestemt på å samle inn flere hundretusener av kroner til Royal British Legions arbeid for sårede veteraner. Gifteklare prins William vil være eventyrets høye beskytter.

– Alle som en har vi venner som har dødd eller blitt lemlestet i på jobb, og vi er fullt villig til å gå til Sydpolen for å samle inn penger for dem og for gamle soldater, sier oberstløytnant Henry Worsley, som skal lede team Amundsen. Det skriver den britiske avisen Thelegraph.


Farer

For å kunne følge rutene som de norske og britiske lagene gjorde i 1911, må soldatene krysse fjellkjeder, breer og bresprekker.

Det er en konstant fare for forfrysninger, snøblindhet og dehydrering, i temperaturer så lave som – 50 grader.

Det er anslått at reisen vil ta rundt 65 dager.

Den 43 år gamle majoren Mark Langridge skal lede team Scott. Han mener utfordringen er på linje med en Everest ekspedisjon, som han for øvrig også har deltatt i.

– Men vi blir inspirerte av sjansen til å hjelpe sårede soldater. Det er tanken på dem som vil holde oss i gang.

Skuffelse for Scott

Den opprinnelige løpet endte i skuffelse for det Scott og hans fire menn. De nådde polpunktet den 17. januar 1912, for å finne ut at Amundsen hadde vært der allerede en måned før.

Worsley mener fortvilelsen mennene følte etter ankomst til Sydpolen hvor de fant et norsk flagg, kan ha vært avgjørende for deres død noen uker senere.

Laget kom seg aldri videre etter å ha blitt stoppet av en voldsom snøstorm 20. mars. Det er antatt at de døde 29. mars 1912.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.