Hopp til innhold

Curran nyfrelst på distriktsopera

I år har Den norske opera kun en eneste oppsetning utenfor Oslo. Men operasjef Paul Curran har sett lyset og lover mer i årene som kommer.

Maskeballet

Henrik Engelsviken som Gustaf III i «Maskeballet» som får premiere på Lillehammer i helgen.

Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett

Paul Curran

Operasjef Paul Curran

Foto: Erik Berg

– Jeg har aldri sett en slik modell rundt om i verden. Samarbeidet med menneskene er fantastisk. Jeg må si at det er en stor fornøyelse, sier Curran når NRK møter ham på Lillehammer hvor operaen i helgen har premiere på årets eneste oppsetning utenfor hovedstaden.

Særnorsk modell

Etter et drøyt år som operasjef ved Den Norske Opera snakker skotten Paul Curran allerede norsk. Og det er mer enn språk han har lært i sitt nye hjemland. Han har lært å like den særegne norske modellen hvor Operaen turnerer og samarbeider med lokale amatører rundt i landet.

– For å være ærlig må jeg si at jeg trodde det skulle bli en skuffelse. Men når mennesker smiler og gleder seg, så tror jeg at Operaen gjør et veldig stort og viktig arbeid.

I år reiser de bare til Lillehammer, der toppsolister fra Operaen søndag har premiere på Giuseppe Verdis «Maskeballet» sammen med Lillehammer Byorkester og Lillehammer Operakor.

– Opera til folket

Maskeballet

Silvia Moi spiller Otto i «Maskeballet».

Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett

Silvia Moi er en av ni solister i Maihaugsalen. Hun har øvd med de lokale amatørene de siste fire dagene.

– Det er veldig spennende, de har en annen entusiasme enn andre profesjonelle, kan man si. De er veldig til stede, og jeg synes det er veldig koselig, sier Moi, som synes et samarbeid absolutt er på sin plass.

– Når vi skal gi opera til folket, så tror jeg dette kan være en veldig fin måte å gjøre det på, ved å involvere folk som bor i lokalsamfunn.

Kritikk

De siste årene har Operaen fått kritikk for at de er for lite på veien. Men Paul Curran lover nå mer opera ut i landet.

– Jeg tror det har en framtid. Vi er Norges operakompani, det betyr at vi må levere til hele Norge og hvis det er i samarbeid med amatører, så er det fint. Vi håper også å kunne bringe selve operakompaniet til ulike byer i landet, sier Curran.

Neste år har Operaen tre oppsetninger utenfor Oslo, og Paul Curran håper det blir det vanlige.

– Det håper vi, men jeg kan bare levere det som er mulig. Forventningene i Norge er veldig høye, men Norge er et stort land og å reise overalt i landet i løpet av ett år er ikke mulig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.