Hopp til innhold

To Telenor-direktører går av

Telenor har inngått fratredelsesavtale med finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen som følge av Vimpelcom-saken.

Pål Wien Espen (t.v.) og Richard Olav Aa.

Pål Wien Espen (t.v.) og Richard Olav Aa fratrer fra Telenor.

Foto: Telenor

Det kommer frem etter at advokatfirmaet Deloitte fredag overleverte sin sluttrapport om Telenors håndtering av eierskapet i Vimpelcom, skriver Telenor i en pressemelding.

Sigve Brekke

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor tar selvkritikk etter konklusjoner i Deloitte-rapporten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad, som også har vært fristilt under Deloittes gjennomgang, går tilbake til sine tidligere posisjoner i Telenor.

– Vi må erkjenne at vi i denne saken ikke lykkes i å håndtere en viktig bekymringsmelding i henhold til Telenors etiske standarder. Det er imidlertid bra å se at en Telenor-ansatt reagerte på mulige kritikkverdige forhold og sa ifra om det, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i pressemeldingen.

Presisering om telenordirektører som slutter.

Avdekket svakheter internt

Deloitte har ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd i Vimpelcom-saken, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor.

Rapporten synliggjør svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken, ifølge Telenor.

– Dette er alvorlig. Styret og ledelsen erkjenner at vi må forbedre måten vi arbeider på. Det er en selvfølge at lover og regler skal følges, men vi må strekke oss lenger. Det skal aldri være tvil om at vi i Telenor etterlever våre etiske retningslinjer, sier Gunn Wærsted, styreleder i Telenor ASA.

Rapporten fra Deloittes gjennomgang blir presentert på en pressekonferanse hos Telenor fredag kl. 11.00. Rapporten bli lagt fram i sin helhet.

Uenige om ansvaret

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor mottok bekymringsmeldinger om utbetalinger til postkasseselskapet Takilant i 2011. Dette ble ikke videreformidlet til daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til rapporten og skriver fredag at de to er sterkt uenige om hvem som hadde ansvaret for at bekymringsmeldingene ikke nådde toppledelsen i Telenor.

Begge to har vært permittert fra stillingene sine siden november i fjor mens granskingen har pågått.

Tilbudt ny stilling

Juridisk direktør Pål Wien Espen uttaler han burde ha forvisset seg om at daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var kjent med bekymringsmeldingen. Beskjeden gikk ikke videre til ham før i mars 2014.

Espen sier han har fått tilbud om en ny stilling i Telenor, men at han føler det er best å fortsette karrieren et annet sted.

– Jeg har derfor takket nei til dette tilbudet og i stedet inngått en fratredelsesavtale med selskapet, sier han.

Aa forteller at Deloitte stiller spørsmål ved hans vurderinger etter et styremøte i 2013, uten å presisere nærmere hva dette gjelder.

– Avveiningen jeg gjorde etter dette styremøtet var basert på det jeg visste da, og gitt omstendighetene den gang mener jeg fortsatt avveiningen var riktig, sier Aa i en pressemelding.

En man snakker i mobiltelefon foran et Vimpelcom-skilt

I februar inngikk Vimpelcom et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter om å betale 795 millioner dollar. Vimpelcom og underselskapet Unitel innrømmet med det korrupsjon ved at de betalte bestikkelser i Usbekistan.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Saken oppdateres.

AKTUELT NÅ