NRK Meny
Normal

Riksadvokaten åpner for ny Vimpelcom-høring

Riksadvokaten har sendt et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité hvor de sier at etterforskningen av Vimpelcom-korrupsjonen og tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ikke står i veien for en ny høring.

Jon Fredrik Baksaas i Telenor møter til høring i Stortingets kontrollkomité

HØRING: Tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas møtte Martin Kolberg, leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til åpen høring om Vimpelcom-saken i januar i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I desember ba Økokrim og Riksadvokaten om at en ny høring i Kontrollkomiteen skulle utsettes, fordi de fryktet at den kunne skade etterforskningen.

Det etterkom komiteen og utsatte høringen i et halvt år.

Nå gir altså Riksadvokaten grønt lys i et brev som ble sendt til komiteen i går.

Mener høring ikke skader etterforskningen

«Det foreligger fortsatt en viss bevisforspillelsesfare i den sak som Økokrim etterforsker. Men denne faren er – etter vår beste vurdering – i dag ikke av en slik art, karakter og styrke at den kan rettferdiggjøre at påtalemyndigheten opprettholder anmodningen om en fortsatt utsettelse av den bebudede høring,» skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch.

«Påtalemyndigheten er innforstått med at omtalte høring kan finne sted før 1. juni om det av komiteen finnes hensiktsmessig og ønskelig. I så fall er det intet som tyder på at Økokrims videre arbeid med saken av den grunn vil kunne bli skadelidende,» heter det videre.

Ønsker flere svar

Leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) sier han vil ta opp spørsmålet om ny høring straks.

– Komiteen vil ta dette brevet opp til diskusjon på sitt første møte tirsdag, sier Kolberg til NRK.

Etter den forrige høringen sto flere spørsmål ubesvart. Nå håper Kolberg å komme til bunns i hvor involvert Telenor har vært i korrupsjonen i Usbekistan som Vimpecom innrømmet i forrige uke.

– Jeg merker meg at den nye styrelederen Gunn Wærsted sier Telenor burde ha gjort mer, og vi lurer på hva hun mener med det. Det er det vi må skaffe klarhet i, for det er grunnlaget for om departementet, og dermed næringsministeren, har vært aktpågivende, sier Kolberg.

– Jeg registrerer at departementet stilte seg bak Telenor i forrige runde, men at det er en posisjon det nå kan stilles spørsmål ved, og som Stortinget må bringe klarhet i, legger han til.

Lunders advokat: – Et godt tegn

Cato Schiøtz, advokat for tidligere konsernsjef i Vimpelcom Jo Lunder, sier til NRK at nyheten om en ny høring er et godt tegn for klienten.

Han mener det viser at Økokrims pågående etterforskning lener seg mye på den amerikanske og nederlandske etterforskningen, som ifølge Schiøtz frikjenner Lunder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger