Hopp til innhold

– Informasjonssvikt rundt radonregler

Egil Ingebrigtsen (69) sier at folk flest ikke vet om reglene for måling av radon. Selv hørte han det først fra aggressive telefonselgere. Og da han ringte kommunen hadde de ikke «peiling».

Radon

Egil Ingebrigtsen syns det er rart at myndighetene ikke har sendt rundskriv om radonpåbud til alle husstander i landet.

Foto: Privat/ illustrasjon Statens strålevern

Egil Ingebrigtsen fra Bremnes i Averøy kommune

Egil Ingebrigtsen fra Averøy mener at folk flest ikke vet om pålegget som sier at utleier må måle radon.

Foto: Privat

Ingebrigtsen tror at folk flest ikke har hørt om pålegget om måling av radon. Han hørte om de nye reglene fra telefonselgere som vil selge måleutstyr.

– Her har myndighetene sviktet på informasjonssiden, og overlatt det til folk som skal tjene penger på det, mener Ingebrigtsen.

Han mener at hvis dette er så viktig så burde det bli sendt ut rundskriv til samtlige husstander.

Ingebrigtsen er pensjonist og bosatt på Bremsnes i Averøy kommune. Han er opprinnelig fra Bergen, men flyttet derfra da han begynte som tekniker i forsvaret.

– Så viktig at de ikke bryr seg om reservasjoner mot telefonsalg

I begynnelsen av 2013 begynte telefonen å ringe. I andre enden var telefonselgere som ville at Ingebrigtsen skulle kjøpe utstyr for å måle radon. Firmaet ville ikke fortelle hva dette kostet, og Ingebrigtsen sa derfor at han ikke var interessert.

Like etter begynte selgerne fra Norsk Radonrådgivning å ringe. Ingebrigtsen er reservert mot telefonselgere i Brønnøysnundregisteret. Men selgerne mente at det de drev med var så viktig at de opererte utenfor disse reglene.

– Etter at de hadde ringt meg fem ganger ba jeg om å få snakke med sjefen i bedriften. Han sa at produktet deres var så viktig at de brydde seg ikke om reservasjoner mot telefonsalg, forteller Ingebrigtsen.

– Bruker folks frykt for kreft til å tjene penger

De spurte meg om jeg ikke tok helsen min alvorlig fordi jeg ikke ville kjøpe utstyr til måling av radon

Egil Ingebrigtsen
Sporfilm til måling av radon i bolig

Sporfilm er den vanligste måten å måle radonnivå på.

Foto: Statens Strålevern

Pensjonisten opplevde telefonselgerne fra Norsk Radonrådgiving som aggressive, og føler at de bruker folks frykt for kreft til å tjene penger.

– De tar ikke et nei for et nei. De spurte meg om jeg ikke tok helsen min alvorlig fordi jeg ikke ville kjøpe produktet deres, sier Ingebrigtsen.

– Alle er redde for å bli syke, og jeg syns måten de snakket til meg på var utidig og veldig ufin.

Kommunen visste ikke om nytt påbud

Ingebrigtsen ble lei av telefonene, og bestemte seg for å ta kontakt med Averøy kommune fordi selgerne ga inntrykk av at de ringte på vegne av kommunen.

Da han fikk teknisk etat på tråden sa personen rett ut at han ikke hadde peiling på det nye påbudet om radonmåling i utleieboliger, og de hadde heller aldri hørt om firmaet som ville selge målerutstyr.

– Jeg fikk beskjed om å snakke med miljøvernleder i kommunen, men han har jeg ikke lykkes å få kontakt med. Jeg har ringt flere ganger, og til og med lagt igjen telefonnummeret mitt, men jeg har ikke hørt noe.

NRK lyktes ikke i å få tak i miljøvernlederen i dag.

Telefonselgerne beklager

Norsk Radonrådgivning ringte sist rett før jul. Ingebrigtsen bestemte seg for å gi opp. Men onsdag morgen kom han over ny sak fra NRK om strålevernforskriften som sier at radonnivået skal måles og utbedres i alle typer utleieboliger. Første januar i år var siste frist.

Per Erik Bjørk

Daglig leder i Norsk Radonrådgivning, Per Erik Bjørk, beklager måten Ingebrigtsen ble behandlet.

Foto: Norsk Radonrådgivning

Daglig leder i Norsk Radonrådgivning, Per Erik Bjørk, kan forstå at Ingebrigtsen reagerte på uttalelse fra Norsk Radonrådgivning sin konsulent. Han beklager hendelsen, og sier at det er blitt tatt opp med den ansatte dette gjelder. Det er ikke slik selskapet ønsker å anskaffe eller informere kunder.

– Vi tar dette alvorlig. Konsulenten vår var i overkant engasjert i sitt arbeid. Informasjonen rundt radon kan for enkelte virke skremmende, da det er en klar helserisiko å være eksponert for denne gassen. Jeg takker for tilbakemeldingen, det er ikke slik vi ønsker å ytre oss i markedet, sier Bjørk.

Bjørk opplyser at Norsk Radonrådgivning er en totalleverandør som jobber med radonforekomster i Norge – vi er et landsdekkende apparat som jobber med å spore og utbedre radon.

– Vårt serviceapparat består av kompetente medarbeidere som skal gi korrekt rådgivning til kunder, kommuner og statlige organer. Det er vår intensjon å gi ærlig og riktig rådgivning til våre kunder.

Norsk Radonrådgivning er også Norges største leverandør av radonmåling og jobber med kartlegging av forekomster i Norge.

– Det stemmer ikke at vi kan operere utenfor reglene for reservasjon. Vi er nok å anse som markedsførere på telefon selv om mesteparten av vårt arbeid er informasjonsrelatert, sier den daglige lederen.

Norsk Radonrådgivning ønsker å bevisstgjøre og være en støttespiller for befolkningen og offentlige etater, og Bjørk sier at de føler et ansvar for å dele informasjon rundt radon. Han mener også at staten og kommunene burde ta seg selv i nakken å gi ut nok informasjon, slik at alle vet hva radon er og hvilke risiko det kan innebære med eksponering.

Huseier ikke klar over regler

Ingebrigtsen leier boligen sin på Averøy, og boligen hans faller derfor innenfor kategorien som er pålagt å måle radonnivået.

– For noen måneder siden spurte jeg huseieren min om han visste om de nye reglene om radonmåling. Det gjorde han ikke. Informasjonen kommer ikke frem, sier pensjonisten.

Bård Olsen

Bård Olsen i Statens strålevern sier at det er både enkelt og billig å måle radon.

Foto: Statens Strålevern

Bård Olsen i Statens strålevern sier at deres viktigste informasjonskanal er nettsidene deres. I tillegg sender de informasjon til alle landets kommuner ved jevne mellomrom.

– Alle kommunene har hatt en god mulighet til å sette seg inn i informasjonen vi sender. Men media er også en viktig kanal for oss, sier Olsen.

Når det gjelder informasjon om forskriften som sier at radonnivået skal måles og utbedres i alle typer utleieboliger, har Statens strålevern ikke sendt ut skriv til alle husstander.

– Vi vil nå folk gjennom media, foredrag og med informasjonen som står på nettsidene våre. Nettsidene går grundig inn på alt rundt radongass og hvordan man skal sikre seg, forteller Olsen.

Slik går du frem for å måle radon

Olsen sier at det er både enkelt og rimelig å få målt radon.

– Du trenger minst to målepunkter per husstand, og per sporfilm koster mellom 400 og 600 kroner. Finn en bedrift som utfører slike målinger, enten med sporfilm eller elektronisk utstyr, sier Olsen.

Statens strålevern sine nettsider gir de tips om hvordan finne firma som utfører måling. Der ligger også en liste over hvilke firma som tilbyr slike tjenester.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL