Politiet: Dette skoavtrykket kan være tiltaltes

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Politiet mener de kan ha funnet et fotavtrykk som stammer fra skoene til tiltalte i skogen nord for kiosken de mener han ranet.

Sko og skoavtrykk sikret av politiet etter Pluto-ranet

SPOR: Slik sammenlignet politiet i retten et spor i bakken med undersiden av skoene til den tiltalte 24 åringen.

Foto: Sunnmøre politidistrikt

Politibetjent og krimtekniker Finn Harald Saltskår vitnet onsdag i Sunnmøre tingrett om sporene knyttet til jakten på ransmannen fra Pluto kiosk og gatekjøkken.

FØLG SAKEN: Fortløpende oppdateringer inne fra rettssalen minutt for minutt

– I denne skråningen var det avsatt et fotavtrykk i jorda, og det ble sikret ved at man tok bilde av det, sa krimtekniker Saltskår fra vitneboksen.

Politiet fant sporet i jorda litt nord for gravlunden like ved Pluto kiosk og gatekjøkken. En politimann med hund hadde gått etter spor som hunden kunne følge opp i et skogholt. Der så de et fotavtrykk.

Da tiltalte ble pågrepet ble alle hans klær og sko som han hadde på seg beslaglagt.

Politiet tok bilder av både avtrykket i jorda og av undersiden på mannens sko. De to bildene ble sammenlignet, og de mener at det kan være likheter.

– Vi ser sålemønsteret med noen buer i fremre del av sålen. Ut fra mønsteret kan vi se at det kan være likheter med det sporet som er avsatt i jorden i bakken, forklarte krimteknikeren.

Samtidig er ikke politiet helt sikre, og de mener det kan være et annet skoavtrykk også like ved eller oppå det aktuelle avtrykket i jorda.

Tidligere på dagen forklarte hundeføreren seg om hvordan han kom til stedet for ransforsøket bare en halvtime etter at raneren hadde rømt. Det var viktig for å kunne følge en eventuelle gjerningsperson med hjelp av hundens nese.

Aksla rettssak-forsvarer og rettssakkyndig

USIKKER: Forsvarer Per Herman Thori-Aamodt stilte spørsmål om hvor sikre politiet var på at avtrykket faktisk var fra tiltaltes sko.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg kjørte utrykning til stedet fordi vi er avhengige av å være fort på plass for å starte hundesøk, sa hundefører og politibetjent Per Johan Muri.

Sammen med to andre patruljer rykket de ut til området bevæpnet fordi det i ransalarmen var opplyst at det var truet med noe som lignet på en pistol.

Forsvareren opptatt av politiets metoder

Forsvareren har flere ganger stilt spørsmål om politiets behandling av ransalarmen.

Også knyttet til sikringen av fotavtrykket kom det flere spørsmål om de hadde valgt den mest hensiktsmessige fremgangsmåten.

– Kan noe av avtrykket stamme fra andre, f.eks. politimannen som fant det da han søkte med hund, spurte forsvarer Per Herman Thori-Aamodt.

– Det er gjort noen undersøkelser fra betjent Muri sine støvler, men det er vanskelig å si sikkert. Det kan være deler av hans støvler, men vi vet det ikke sikkert, svarte krimteknikeren Finn Harald Saltskår.

Thori-Aamodt lurte tydelig på hvorfor politiet bare hadde tatt bilde av avtrykket i jorda, og ikke en avstøpning som kunne sendes til teknisk analyse hos f.eks. Kripos.

Forsvareren mente også at noe av mønsteret i jorda kunne virke å gå en annen vei enn under skoene til tiltalte.

Han spurte om det kunne utelukkes fra bildene politiet hadde.

Kiosken Pluto i Ålesund

PLUTO KIOSK: Her ved Pluto kiosk og gatekjøkken mener aktoratet at den 24 år gamle tiltalte forsøkte å gjennomføre et ran.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det er vanskelig å se på bildet ja, måtte krimteknikeren svare.

Også dommeren understreket at bildene retten hadde fått i sine papirer var blasse og litt vanskelige å tyde. Dommer Kjetil Gjøen ba om å få originalbildet fra politiet slik at retten kan se mer nøye på og sammenligne.

Flere vitner så usikker og stresset mann før ranet

I retten onsdag har flere vitner forklart seg om både selve ranet og observasjoner i tiden like før.

Noen av vitnene var ungdommer som var innom kiosken og gatekjøkkenet for å kjøpe seg hamburgere eller baguetter.

– Jeg satt der og på benken ved siden av oss satt det en mann og var urolig. Han hadde tatovering på halsen eller nakken, kunne en 16 år gammel gutt fortelle fra vitneboksen.

Han bet seg merke i tatoveringen, og kunne i avhør hos poliitet tegne en skisse fra hukkomelsen.

Tiltalte selv reagerte på påstander fra vitner, blant annet om tatoveringen og hvor den satt.

– Min tatovering sitter på denne siden, sa han til dommeren etter en pause og viste fram sin tatovering som går oppover halsen.

Et annet vitne hevdet at en mann som satt på benken utenfor Pluto kiosk virket veldig rar, og det var én ting han husket spesielt godt.

– Blikket hans har brent seg fast siden. Det var skarpt og fulgte meg, kunne en 28 år gammel mann fortelle.

Han var innom kiosken litt før ranet for å handlet mat, og mens han satt i bilen sin og ventet på maten følte han at han ble fulgt av blikket til en anspent og nervøs mann på en benk utenfor kiosken.