Hopp til innhold

Pårørende beordret hjertestarter avslått

Pårørende ba om at hjertestarteren til sjukehjemspasienten i 80-åra ble slått av. Nå etterforsker både Fylkesmannen og politiet i Nordmøre og Romsdal.

C016/1249

Illustrasjonsbilde. Her får en pasient satt inn en ICD.

Foto: Science Photo Library

Sjukehjemsbeboeren i 80-åra ble fraktet til Kristiansund sjukehus. Her ble hjertestarteren som mannen hadde fått satt inn i brystet tidligere i livet slått av, uten at han visste om dette eller hadde bedt om det.

Det var en turnuslege på sjukehjemmet som etter ønske fra pårørende henviste mannen til Kristiansund sjukehus med tanke på å få koblet ut hjertestarteren. Dette ble gjort til tross for at vedkommende er fullt ut tilregnelig og i stand til å ta egne avgjørelser.

Mannen ble fraktet til medisinsk poliklinikk ved på Kristiansund sjukehus, og sendt tilbake til sjukehjemmet etter at hjertestarteren var omprogrammert og slått av. Mannen skal ifølge NRKs kilder ikke blitt informert om hvorfor han var sendt på sjukehus. Mannen overlevde til tross for hendelsen.

Politi og fylkeslege samarbeider

Hendelsen skjedde på et sjukehjem på Nordmøre i februar. Det var kommunelegen sammen med tilsynslegen og turnuslegen på sjukehjemmet som selv kontaktet fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Cato Innerdal

Cato Innerdal er assisterende fylkeslege.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal bekrefter hendelsen, og sier at de i samråd med politiet nå etterforsker hendelsen.

–Vi har vært i dialog med politiet om saken om hvem som skal innlede utredningen. Avtalen mellom oss er at fylkeslegen gjør dette først i samråd med politiet. Når vi har trykket våre konklusjoner blir saken sendt over til politiet for vurdering, sier Innerdal.

Kommunen har nå fått frist til å redegjøre for hendelsen.

–Dette er en sak vi prioriterer svært høyt fordi vi behandler dette i samråd med politiet, sier Innerdal.

Innerdal bekrefter at mannen i 80-årene ikke var dement, og at han var samtykkekompetent. Dette betyr at vedkommende er i stand til å ta avgjørelser om egen helse.

Mannen i 80 årene har tidligere i livet hatt en alvorlig hjertelidelse. I den forbindelse fikk han operert inn en såkalt ICD – Implanter Cardio Defibrillator.

–På generelt grunnlag kan jeg si at dette er en hjertestarter som pasienter med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser får satt inn, sier Innerdal.

Tilsynslege varslet

Kristiansund sykehus

Sjukehjemsbeboeren ble fraktet til Kristiansund sjukehus, der hjertestarteren ble slått av.

Foto: NRK

Kommunelegene i Nordmørskommunen i Møre og Romsdal bekrefter hendelsen i en e-post til NRK.

Kommunelegen skriver at turnuslegen som henviste pasienten til Kristiansund har vedgått at han har gjort en feil. Også Kristiansund sjukehus har plikt til å sjekke om pasienten er klar over hvilke konsekvenser utkoblingen ville få. Men heller ikke sjukehuslegene informerte mannen.

Det var sjukehjemmet med involverte leger som selv meldte saken til Fylkesmannen, i tråd med varslingsplikt i helsepersonelloven § 17.

– Turnuslegen ble gjort oppmerksom på feilen av sin veileder ved første anledning. Turnuslegen innså feilen umiddelbart. Ved å prøve å rette opp feilen møtte turnuslegen noen vansker. Vedkommende valgte da, etter anbefaling fra veileder, å rådføre seg med fylkeslegen. Fylkeslegen ble altså ikke varslet, men bedt om råd i den situasjonen. Fylkeslegen valgte med bakgrunn i dette på eget initiativ å opprette en tilsynssak, sier kommunelegen.

Kommunen beklager at situasjonen oppstod og avventer fylkeslegens og politiets vurderinger i saken.

–Hvordan har dere håndtert saken i forhold til de ansatte på sjukehjemmet

–De berørte ansatte på sykehjemmet ble informert om situasjonen. Fra kommunens side ble de nødvendige tiltak for å løse situasjonen gjennomført så raskt som mulig, skriver kommunelegen.

Kontroll over eget liv står veldig sterkt

Pasientombudet i Møre og Romsdal, Runar Finvåg, sier at han ikke kjenner til saken, og derfor ikke vil kommentere den før Fylkesmannen og politiet er ferdige med sin jobb.

Runar Finvåg

Runar Finvåg er Pasientombud i Møre og Romsdal.

Foto: Roar Halten / NRK

Men han påpeker at retten til å bestemme over eget liv er meget sterkt i Norge.

-På generelt grunnlagt så har pasienten alle rettigheter til å bestemme selv så lenge han er samtykkekompetent. Men kjenner ikke saken godt nok til å si noe om denne konkrete hendelsen, sier Finnvåg.

Kommunelegen har vært i kontakt med de pårørende, men de ønsker ikke å snakke med NRK i denne saken.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL