Hopp til innhold

Optimist på tross av nedgangstider

Statoil leverer dårligere enn forventet, fall i oljefondet og arbeidsledighet. – Nå må Norge gjennom en omstillingskurs som vi burde tatt for lenge siden, sier BI-professor Torger Reve.

BI-professor Torger Reve

-professor i strategi og industriell konkurranse, Torger Reve, sier han er grunnleggende optimist. – Jeg tror at prisfallet vi fikk i oljevirksomheten har satt fart på næringen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Er oljefondet som vi skal leve av i framtida i ferd med å smuldre bort? Og hva skjer når pengemaskiner som Statoil ikke lenger håver inn med penger?

Onsdag kom nyheten om at Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, fikk et resultat på minus 4,9 prosent i tredje kvartal i år. Det tilsvarer et tap på 273 milliarder kroner. Og Statoil oppnådde et justert driftsresultat på 16,7 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er nesten en halvering av resultatet for i fjor, og svakere enn ventet.

– Grunnlegende optimist

– Nå må Norge gjennom en omstillingskurs som vi egentlig burde tatt for lenge siden, sier BI-professor i strategi og industriell konkurranseevne, Torger Reve, som har holdt foredrag på Vestneskonferansen i Vestnes i dag.

Statoil

Onsdag la Statoil frem driftsresultatet, som viser en nedgang på 57 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Jeg er grunnlegende optimist. Jeg tror at prisfallet vi fikk i oljevirksomheten har satt fart på næringen. Nå må de finne på nye ting og få ned kostnadene. Jeg tror kanskje dette er sjokket vi måtte få for at Norge igjen skal bli det mest produktive og innovative landet, sier han.

– Vi hører om tap på 273 milliarder. Det er enorme bevegelser i det vi skal bygge fremtiden vår på?

– Ja, men pengene går opp og ned og det har med aksjemarkedet å gjøre. Pengene skal være for fremtiden, så vi skal ikke styre oss blind på hva det er verdt i dag.

Aasta Hansteen

Statoil ser seg nødt til å utsette produksjonsstarten på gassfeltene Aasta Hansteen og Mariner fra 2017 til andre halvdel 2018 på grunn av forventede kostnadsoverskridelser på rundt 10 prosent.

– Er det riktig å utsette problemet?

Salgsjef på Vard Langsten Sigbjørn Akselvoll

Sigbjørn Akselvoll er salgssjef ved Vard Langsten i Tomrefjord.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Fra deres synsvinkel isolert sett, så er det det. Men for landet så er det ikke så bra hvis de store prosjektene forsvinner, fordi det er de som er drivende, sier Torger Reve.

Han sier leverandørene som har levd godt på selge til Statoil nå må selge til andre næringer og finne andre måter å bruke teknologien på. Reve peker både på oppdrettsnæringa og fornybar energi.

Fremtidsutsikter

Det er ikke så lett å finne optimister innen verftsindustrien om dagen, men salgssjef ved Vard Langsten, Sigbjørn Akselvoll, er det. Etter mer enn 50 år i Langsten er han usikker på om han vil kalle dette for de tyngste tidene.

– På en måte overfor de ansatte så har det blitt lenger opphold enn tidligere, men totalt sett når jeg ser tilbake tid så så jeg ikke annerledes på situasjonen. Vi trenger litt lengre tid nå, men optimismen er like stor i dag.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL