Hopp til innhold

– Pasientskadenemnda bruker kun 20 minutter per sak

Advokat Stig Åkenes Johnsen hevder Pasientskadenemnda kun bruker 20 minutter på å behandle hver pasientsak, før de avgjør utmåling av erstatning.

Stig Åkenes JOhnsen og Geoffrey Trendall

– Behandlingstiden i Pasientskadenemnda er mye kortere enn i retten, sier advokat Stig Åkenes Johnsen. Her med hepatitt C-smittede Geoffrey Trendall, som er en av mange som har kjempet i årevis for erstatning.

Foto: Montasje/Ivar Lid Riise

I går kunne NRK fortelle om hepatitt C-smittede Geoffrey Trendall fra Kristiansund, og det faktum at 71 prosent av pasientene som går rettens vei i utmålingssaker for å få økt sin erstatning.

Mellom 2009 og 2013 tapte Pasientskadenemnda 43 av 67 saker i tingretten. I lagmannsretten er tallet mye større. Der tapte nemnda 25 av 28 saker. Det er hele 90 prosent.

Det faktum at behandling i Pasientskadenemnda gir lang behandlingstid og sjelden bedre utfall for pasientene, gir grunnlag for at nemnda bør legges ned, sa advokat Stig Åknes Johnsen i torsdagens NRK-sak. Han synes erstatningssakene bør gå rett til behandling i domstolene.

Stig Åknes Johnsen

Stig Åkenes Johnsen er advokat i advokatfirmaet Kyrre, som holder hus i Bergen.

Foto: Tina Sletten / NRK

– Pasientskadenemnda har tapt sin funksjon, sa Johnsen.

20 minutter behandlingstid

Fredag peker advokaten på det han mener er en ny svakhet ved nemnda. Han hevder nemlig at organet i gjennomsnitt kun bruker 20 minutter på å behandle hver sak når nemnda skal avgjøre utmåling av erstatning.

– Nemnda behandler et stort antall saker i hvert møte. Forrige gang jeg var på Sunnmøre og førte en erstatningssak mot Pasientskadenemnda, behandlet de så mange saker på ett og samme møte at vi regnet ut en behandlingstid på 20 minutter per sak, sier Johnsen.

Han mener det står i stor kontrast til behandlingstiden i retten, der man ofte bruker to eller flere dager på en sak.

– I tillegg vil retten kunne dra på befaring, se på pasienten sine boligforhold og andre omstendigheter som vil ha betydning for utmåling. Da treffer også utmålingen mye bedre for skadelidte.

(Saken fortsetter under videoen)

71 prosent av de som går rettens vei for å få økt sin erstatning vinner frem. Hepatitt C-smittede Geoffrey Trendall har kjempet en lang kamp mot sykdommen og Pasientskadenemnda.

Her kan du se torsdagens sak, om Geoffrey Trendall som kjemper for å få sin erstatning.

Skriftlig kan være vanskelig

Harald Tom Nesvik i Helse- og sosialkomiteen på Stortinget sier til NRK at det kan være en fordel å se på andre løsninger innad i Pasientskadenemnda.

Særlig fordi saksbehandlingen i nemnda gjøres skriftlig, og ikke gjennom møte med klienten. Dette skjer først i retten, noe som ofte fører til økt erstatning for pasienten.

Harald Tom Nesvik

Harald Tom Nesvik i helse- og sosialkomiteen på Stortinget tror det kan være en fordel at å la Pasientskadenemnda møte klientene, istedenfor å kun la behandlingen gå skriftlig.

Foto: Terje Reite / NRK

– Det kan for eksempel være en fordel at folk får komme inn og legge frem saken sin personlig. Det er ikke alle som er like flinke til å uttrykke seg skriftlig. Og når det gjelder PSN så er det nettopp skriftlig behandling som gjelder, sier Nesvik.

Han er derimot ikke enig med advokat Johnsen i at nemnda bør legges ned. Nesvik sier dette er en instans der en kan prøve saken sin gratis. Å ta sakene direkte til rettsapparatet medfører en risiko om å bli belastet med betydelige advokatutgifter, sier stortingsrepresentanten.

Avviser advokatens påstander

Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda avviser beskyldningene om at organet kun bruker 20 minutter på å gå gjennom hver pasientsak.

På Pasientskadenemndas egne sider kommer det riktignok frem at behandlingsmøtene kan ha 32 saker på menyen, noe som riktignok gir 20 minutters behandlingstid i snitt. Dette er likevel en fremstilling som kan gi et feilaktig inntrykk.

Rose-Marie Christiansen

Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda avviser på det sterkeste at de kun bruker 20 minutter per sak, og sier de har et sekretariat som gjennomarbeider sakene før nemndsmøtene.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Christiansen understreker nemlig til NRK at nemnda har et sekretariat som går grundig gjennom sakene i ett år før de havner hos nemnda. Deretter går Pasientskadenemnda selv gjennom sakene i tre-fire uker før de til slutt havner i det endelige behandlingsmøtet hos nemnda.

– De mest kompliserte sakene krever mye forarbeid fra sekretariatets side, og jeg vil anslå at det ikke er uvanlig at det kan gå med opptil 100 timer i saksforberedelse i disse helt spesielle sakene., sier Christiansen.

Christiansen sier at det er sekretariatets oppgave å utrede sakene for nemnda, slik det for øvrig er for alle sekretariater i offentlig forvaltning. Nemnda får presentert en innstilling i sine møter, og det er nemnda som treffer de endelige beslutningene i sakene.