På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Flere har ønska seg pulled pork – retten som tradisjonelt lages av svinenakke som blir mørt og lekkert ved hjelp av laaang steiketid.
- LES OGSÅ: «Hipstermat» er den nye tacoen
Du må ha smoker for å lage pulled pork, vil nok grillentusiasten si. Og har du smakt en slik, er du kanskje enig. Men det er lov til å prøve andre metoder også! Vi har lett i arkivet etter pulled pork-oppskrifter, og funnet disse metodene:
- På halvannen time – i trykkoker
- På fire timer – i steikeovn
- På ti timer – i steikeovn
- På 14 timer (eller mer) – i smoker
- Vegansk «pulled pork» – av jackfruit
Retten på bildet øverst i saken er den aller raskeste å lage. Svinebog eller -side steikes først i ovnen i en halvtime, før varmebehandlinga fortsetter i trykkokeren i en time til.
Oppskriften kommer fra svensken Paul Svensson i TV-programmet Hygge i Strömsö.
Pulled pork på fire timer – i steikeovn
I denne oppskriften brunes svinekjøttet i ei gryte, før det steikes i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Deretter skal det stå i ovnen på 140 grader i tre og en halv time (eller mer).
Pulled pork på ti timer – i steikeovn
Etter bruning i gryte skal kjøttet i denne oppskriften stå opptil ti timer i ovnen. Temperaturen skal være 70 grader.
Pulled pork på 14 timer – i smoker
Brødrene Price valgte den tradisjonelle måten å lage pulled pork på da de prøvde i sesong tre av sitt TV-program. Svinenakken gnis inn med krydder og står i kjøleskapet over natta, før den får hvile i smokeren i minst 14 timer.
- OPPSKRIFT: Pulled pork
- OPPSKRIFT: Brødrene Prices coleslaw
- Flere oppskrifter fra Munter mat på TV
Vegansk «pulled pork» – av jackfruit
Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen, bruker barbecuesaus på den karibiske frukten jackfruit, og legger den på grillen. Du kommer høyst sannsynligvis ikke til å savne kjøtt hvis du prøver den ut.
Vil du vite mer om hvordan kjøtt blir mørt? Masterstudent Hanne Solvig har skrevet masteroppgave om enzymer og temperatur, og matbransjen vil bruke resultatene til å få forbrukerne til å spise mer av dyret enn bare biff og kjøttdeig. Og i sommer tok nordmenn sølv i grill-VM ved å lage nettopp pulled pork.