Har du fremdeles ikke bestemt deg for ribbe, pinnekjøtt, kalkun, lutefisk, torsk eller skinkestek? Ingen grunn til panikk - vi gir deg gode oppskrifter til julaften.
Juleribbe
4 porsjoner:
2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
Ca. 2 dl vann
Slik gjør du:
1. Du bør beregne ca. 500 gram ribbe per person. Se etter at bena er saget helt over.
2. Rut opp svoren parallelt med ribbena med en skarp kniv.
3. Gni inn ribba med pepper 1-3 dager før steking. Legg svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Da vil krydderet trekke inn.
4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort. Forsøk å få ribba omtrent like høy på begge sider.
5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
6. Forvarm ovnen til 230 grader. Langpanna settes midt i ovnen, og kjøttet dampes i ca. 45 minutter.
7. Fjern folien, men la asjetten ligge. Skru temperaturen ned til 200 grader. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (i ca. 1-1,5 time for tynnribbe eller 1,5-2 time for familieribbe).
8. Hvis ikke ribba får sprø svor av seg selv, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader elle bruk ovnens grill. Pass på at du ikke brenner svoren. Hvis deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent. Du kan steke medisterkaker, julepølser, epler og svisker sammen med ribba de siste 20 minuttene.
9. La ribba hvile i 20 minutter. Da setter kjøttsaften seg, og du får en saftig og god ribbe.
10. Serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler og rørte tyttebær.
(Kilde: Matprat.no)
Pinnekjøtt med kålrotstappe
4 porsjoner:
1,6 kg pinnekjøtt - gjerne mer!
Slik gjør du:
1. Del pinnekjøttet langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur.
2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Vann fylles på så det står i høyde med risten.
3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer. Men vær oppmerksom: Det må ikke kokes tørt.
4. Noen liker at pinnekjøttet brunes lett i stekeovnen etter at kjøttet er blitt dampet. Da kan du legge pinnekjøttet på rist over langpannen litt høyt i ovnen, og steke på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
5. Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
(Kilde: Matprat.no)
Lutefisk med bacon
4 porsjoner:
Ca. 1 kg lutefisk fra ryggfileten
Ca. 8 skiver bacon
1 ss smør
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
Slik gjør du:
1. Skjær fileten fra skinnet, og del den i fire porsjonsstykker.
2. Rull to skiver bacon rundt hvert stykke og fest med en tannpirker.
3. Brun stykkene forsiktig rundt baconsiden. Sett dem så i en ildfast form. Krydre og stek til fisken er gjennomstekt, 200 grader i 30-40 minutter.
4. Serveres med sennepssaus, ertepuré og kokte poteter.
(Kilde: Matprat.no)
Tradisjonell julekalkun
10 porsjoner:
1 stk. kalkun, ca. 6 kg
3 ss smeltet smør
1 ts salt
1/2 ts pepper
Slik gjør du:
1. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted (to døgn). Du kan også tine kalkunen på kjøkkenbenken, noe som tar ca. ett døgn.
2. Etter tining fjerner du posen med innmat, som er en god basis for saus.
3. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør som er tilsatt salt og pepper.
4. Legg kalkunen på rist over langpannen eller i selve pannen hvis kalkunen er stor. Ha gjerne et par deciliter vann i pannen under steking. Stek kalkunen på 160 grader i ca. 3 timer (1/2 time per kilo), eller til steketermometeret spretter ut. Hvis kalkunen er fylt med farse, må du forlenge steketiden med 45 minutter-1 time. Du kan også kontrollere ved å stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som kommer ut er klar, så er kalkunen ferdig. Hvis kjøttsaften er rosa, trenger den litt lenger tid i ovnen.
5. La kalkunen hvile i minst 15 minutter før oppskjæring. Skjær ned langs hele brystbenet, deretter skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær så i passelige skiver.
6. Serveres med kokte grønnsaker (blomkål, brokkoli, gulrot, rosenkål), saus og poteter.
Lag god kraft til saus:
1. Sil sjyen som har dannet seg i langpannen.
2. Kok kraft av innmaten: Brun innmaten i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. Tilsett gjerne litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1-2 timer. Blandt silt sjy og kraft, og mål opp hvor mye det blir. Hvis du har for lite kraft, kan du tilsette hønsebuljong.
(Kilde: Mat.no)
Skinkestek til jul
8 porsjoner:
2 kg skinkestek med svor uten ben
3 ts salt
1 ts pepper
7,5 dl vann
3 stk. gulrot
2 stk. løk
Slik gjør du:
1. Gni steken inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer. Rens gulrøtter og løk, som deles i store biter og legges i en form sammen med steken.
2. Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 125 grader. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 grader (etter 2,5-3 timer). Bruk grillen til slutt for å få sprø svor.
3. Lag saus mens du lar steken hvile.
4. Serveres med rødkål, kokte poteter og brun saus.
(Kilde: Matprat.no)
Les:
Les:
Les: