Hopp til innhold

Kresne barn? Ikke gi opp!

Hvor lett er det ikke å gå i pølsefella med små, kresne barn i huset? - Ikke stress og ikke press, men det er lov å være lur, råder ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Jente spiser gulrot

P-mat blir løsningen i mange familier: Pizza, pasta og pølser. Men barn kan lære å spise ting de ikke liker.

Foto: Colourbox

Lise von Krogh

Ikke gi opp, oppmuntrer ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Med barn som spytter et foraktelig «liker ikke» etter alt som ikke smaker av ketsjup, kan det være lett å ty til det de spiser med et smil.

Hvis du synes kostholdet har gått nedenom etter at det kom barn i huset, er du ikke alene. Men det trenger ikke fortsette slik.

- Barn er ofte kresne, og det kan være mange ting de ikke vil ha og ikke liker. Men det betyr ikke at de aldri kommer til å like det, oppmuntrer ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Får du barna til å like mer sunn mat, blir også hele familiens kosthold sunnere.

Én ny ting sammen med det kjente

Skal du få til et sunt kosthold med kresne barn i huset, må du ikke være redd for å gi barna ny mat.

- Et lurt triks kan være å prøve å gi barna én ting de ikke liker eller aldri har smakt sammen med flere andre ting som de liker, anbefaler Lise von Krogh.

- Hvis de bare liker gulrøtter, så gi dem gulrøtter hver dag. Men gi en annen grønnsak også, råder hun.

Hvis barnet vegrer seg mot å spise brokkolien, skal du ikke presse det til å spise. Men du kan kreve at den skal ligge på tallerkenen.

- Slik venner barnet seg til å se brokkoli, og når du har servert det fem, ti, femten eller kanskje tjue ganger, vil barnet smake og etter hvert gjerne også like det, sier hun.

Ta barna med på kjøkkenet

Barn som selv har vært med på å lage maten, blir ofte også mer positivt innstilt til å spise den.

- La barna raspe, skrelle, vaske og dele opp ingredienser. Det finnes barnekokkekniver også. Det er godt for barna å skjønne hvordan maten er sammensatt, mener von Krogh.

Hun anbefaler også gjerne at barna får være med på å velge ut noe de liker. Liker de epler, så kan de gjerne skjære opp noen eplebiter og servere til middagen.

Grønnsakslureri

Mange er frustrert over hvor vanskelig det er å få grønnsaker i barna. Da er det lov å ta snarveier i det langsiktige arbeidet.

- Spiser dere ferdigmat, så se på hva som finnes av grønnsaker fra før. Er det mais på, så tilsett ekstra mais. Ha mer tomat i tomatsausen, mer paprika på pizzaen, råder hun.

- Er du ekstra smart, moser du ekstra grønnsaker inn i for eksempel tomatsausen som de liker. Kjør dem i foodprosessor og ha dem i sausen, så blir de «usynlige».

Et annet godt råd kan være å servere litt oppkuttede grønnsaker før en middag med ferdigmat, gjerne med dipp hvis barna liker det.

- Vær et godt forbilde

Noe av det viktigste du kan gjøre er likevel å spise sunn mat og kose deg med den.

- Det er mye bedre å si «mmm, denne brokkolien var utrolig god» enn å si «spis brokkoli, ellers får du ikke dessert», sier Lise von Krogh.

- I det hele tatt er trusler en svært dårlig idé. Det kan gjøre vondt verre, og i verste fall vil de aldri spise det du har tvunget i dem, avslutter hun.

Har du gode tips til hvordan du kan få til sunne måltider med kresne barn? Del dem nedenfor!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)