Hopp til innhold

Håp for «blå» babyer

Tidligere døde nesten alle babyer født med blå baby-syndromet. Nå er oddsene betydelig bedre for barn født med den sjeldne hjertesykdommen.


Ivers blå tær

Blå baby-syndromet er en sjelden, men svært alvorlig hjertefeil. Heldigvis er det flere og flere barn som reddes fra den tidligere dødelige sykdommen.

Foto: NRK

En prosent av alle barn som blir født har en eller annen form for hjertefeil. Det tilsvarer rundt 600 barn per år i Norge, ifølge Oslo universitetssykehus.

Ofte skyldes hjertefeilen unormale forbindelser mellom venstre og høyre hjertehalvdel. Blodstrømmen går ikke slik den skal og kroppen får for lite oksygen.

En slik hjertefeil kalles også for blått barn-syndrom, eller «blue baby syndrome». Mellom 50 og 100 barn fødes med dette i Norge hvert år.

– Når oksygeninnholdet som går til kroppen er for lavt, vil blodet få en blålig farge. Det er den blåfargen som gjør at vi kjenner igjen syndromet, forklarer professor Erik Thaulow, seksjonssjef ved barnemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Iver bæres inn til operasjonsstua

Behandlingen starter umiddelbart etter fødselen. Tid er en viktig faktor for at barna skal overleve.

Foto: NRK

Døde i løpet av kort tid

Thaulow forklarer at tidligere var det ekstremt dårlige utsikter for barn født med denne hjertefeilen.

– Dødeligheten var enorm. Tidligere døde mange av babyene allerede i løpet av den første uken etter fødsel, andre døde etter to til tre måneder, sier professoren.

Grunnen til at det ikke var mulig å redde babyene, skyldtes at hjertefeilen ikke ble oppdaget før det var for sent.

– Blåfargen kan komme etter noen dager. Da har andre organer, særlig hjernen fått varige skader som gjør at sluttresultatet av behandling blir mye dårligere.

Skjærere i babyhjerte

Livreddende kirurgi har vært i bruk en mannsalder, men mange tilfeller har blitt oppdaget for sent.

Foto: NRK

Må bytte om pulsårene

Det er mange grunner til at blå baby-syndromet oppstår, en vanlig årsak er at lungepulsåren og hovedpulsåren har byttet plass.

Lungepulsåren går da fra venstre hjertekammer og hovedpulsåren går fra høyre hjertekammer. Lungekretsløpet og kroppskretsløpet sirkulerer dermed hver for seg istedenfor å være sammenkoblet.

Hos spedbarn er det fremdeles forbindelse mellom høyre og venstre hjertekammer, noe som gjør at de nyfødte kan leve en tid med hjertefeilen.

I dag kan de fleste blå babyer reddes ved «arteriell switch», det vil si en operasjon hvor begge pulsårene kuttes og flyttes til riktig del av hjertet.

Tilstanden må opereres få dager etter fødsel, ellers vil barnet dø. Men siden det nå er mulig å oppdage hjertefeilen tidlig, kan man starte operasjonsforberedelsene til redningsoperasjonen før fødselen.

Babyhjerte under kniven

Her ser du hjertet til et nyfødt barn med blått barn-syndrom.

Foto: NRK

Viktig å oppdage tidlig

Jordmødre med spesialkompetanse på hjerte og ultralyd kan oppdage feilen lenge før barnet fødes. Jordmor Rikke Aspaas ved sykehuset Vestfold i Tønsberg er en av dem som har spesialkompetanse på området.

Aspaas har oppdaget om lag syv til åtte foster med alvorlig hjertefeil i løpet av noen år. Hun brenner for at ultralydjordmødre får etterutdanning og spesialkompetanse.

Ultralydbilde fra skjerm TGA

Hjertet er på størrelse med en fingertupp. Likevel klarer spesialutdannede jordmødre å oppdage hjertefeil med ultralyd.

Foto: NRK

– Ultralyd er et viktig hjelpemiddel innen diagnostisering av alvorlige tilstander hos fosteret, og i oppfølging av risikosvangerskap., sier Aspaas.

Hun understreker viktigheten av å oppdage hjerteproblemene så tidlig som mulig.

– Da kan man kartlegge situasjonen og planlegge fødested, fødetidspunkt, samt operasjoner og annen behandling som er nødvendig etter fødsel, sier Aspaas.

Ved alvorlige hjertefeil skal barnet fødes på Rikshospitalet.

– Det er mye tryggere enn å transportere barnet i livmoren før fødsel enn i bil etter fødselen når barnet kanskje allerede er svært sykt. Dette vil bedre prognosene for barnet, understreker Aspaas

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)