Hopp til innhold

13-åring forsøkte selvmord etter ME-kurs

Familien håpet 13-åringen med utmattelsessyndrom skulle bli frisk på kurset «Lightning Process». I stedet fikk han sammenbrudd og forsøkte å ta livet sitt.

Anonym gutt

Gutten som nettopp hadde fylt 13 år ble ikke frisk av Lightning Process-kurset. Bare to uker etterpå forsøkte han å ta livet sitt. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox

Etter bare tre dager på «Lightning Process»-kurs, erklærer kronisk utmattede seg friske. Da har de lært en metode som skal endre kroppens måte å reagere på.

Det er ikke før i den senere tid at ME-pasienter har gått åpent ut med sine negative erfaringer med behandlingsopplegget «Lightning prosess» også kalt LP.

På en blogg for ME nyheter legger folk igjen fortvilte innlegg om sine opplevelser. Blant dem en far som holdt på å miste sønnen sin i selvmord.

Til NRK.no forteller han om forsøket på å få sønnen frisk.

Ble anbefalt kurset av overlege

I oktober 2008 fikk gutten diagnosen ME. Familien fra Sørlandet fikk beskjed om lange ventetider på Rikshospitalet, der videre utredning skulle foregå.

Familien ba legen på Rikshospitalet om råd om hva de kunne foreta seg i ventetiden.

Svaret fra overlegen var at mange hadde gode erfaringer med behandlingsmetoden «Lightning Process» ved Aktiv Prosess i Sandvika.

– Det var jo Rikshospitalet som anbefalte dette, så da måtte det være noe i det, sier faren.

De satte straks i gang med å samle informasjon om hva LP var, og ble oppglødde over å se at nesten 100 prosent ble friske. Selv om de var klar over at ME-foreningen ikke støttet behandlingen, bestemte de seg for å prøve.

Tredagerskurset kostet 15.000 kroner.

Fikk sammenbrudd to uker etter

På kurset deltok gutten, som såvidt var fylt 13 år sammen med fem andre unge jenter, og deres foreldre.

– Det rådet en halleluja-stemning på kurset, og noe av det første han fikk høre var at dersom han ikke ble frisk så var det hans egen skyld, forteller faren til NRK.no.

Kurslederen kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen.

På slutten av kurset ble gutten i følge faren spurt om han var frisk.

– «Nei, men jeg er blitt mye bedre», svarte han.

Etter endt kurs opplevde gutten en liten bedring, men to uker senere kollapset han. Moren fant sønnen på rommet en morgen hvor han hadde forsøkt å ta sitt eget liv.

– Han klarte ikke å bli frisk, og følte det var hans egen skyld. Han var fortvilet over at han ikke hadde greid å gjennomføre selvmordet, forteller far.

– Kan bli verre etter LP-kurs

Barbara Baumgarten-Austrheim
Foto: Oslo universitetssykehus

– Etter en periode med bedring etter «Lightning Process», blir noen verre enn de var i utgangspunktet. Noen betydelig verre, sier overlege Barbara Baumgarten-Austrheim ved ME/CFS-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus til NRK.no.

Mange av hennes pasienter har forsøkt «Lightning Process».

– Pasientene kan ofte fortelle at de i begynnelsen anså seg som friskere enn de egentlig var, fordi de ønsket så sterkt at kurset skulle hjelpe. Mange sliter også med skyldfølelse fordi de ikke har blitt bedre, forteller hun.

De som blir verre, blir ifølge Baumgarten-Austrheim langvarig verre. I det verste tilfellet hun kjenner til, har pasienten vært verre i tre år.

Hun er klar på at det overhodet ikke finnes vitenskapelig belegg for at «Lightning Process» virker.

Fikk tilbud om nytt kurs gratis

Et par dager etter sønnens selvmordsforsøk, ringte far til kurslederen og fortalte hva som hadde skjedd.

Hans innstendige henstilling til henne var at de måtte stoppe med å gi denne type kurs til ME-syke, særlig til barn og unge. Hennes svar på dette var å tilby gutten et nytt kurs – gratis.

Også to år senere tok Aktiv Prosess kontakt med familien for å tilby sønnen et oppfølgingskurs. Faren takket nei og ba nok en gang om at de skulle slutte å tilby LP-kurs til ME-syke barn.

Kurslederen forteller til NRK.no at hun først fikk høre om sønnen da hun tok kontakt med familien etter to år.

– Jeg opplevde ingen ydmykhet og ingen beklagelse, sier han til NRK.no.

Han sier han fortsatt venter på en beklagelse fra Aktiv Prosess, som holdt kurset.

– En treningsform, ikke behandling

Vibeke C. Hammer i tidligere Aktiv Prosess (nå Ansvarlig Helse) skriver i en e-post til NRK.no at det ikke er grunnlag for å diskutere problemstillinger rundt Lightning Process som behandlingsopplegg.

«LP er en treningsform og er ikke godkjent til behandling av noen sykdomsdiagnoser. (...) Vi jobber med symptomlindring for at pasientene skal få en bedre hverdag», skriver hun.

«Problemstillingen du tar opp rundt metode for behandling av syke er således ikke relevant for LP», skriver hun videre.

Hammer vil ikke kommentere forhold rundt enkeltdeltakere, men skriver at det generelt er forferdelig trist og tragisk når barn har kommet så langt at de forsøker å ta sitt eget liv.

Har elementer ME-syke har hatt nytte av

Det var overlege Vegard Bruun Wyller som fortalte familien til 13-åringen om Lightning Process.

NRK.no har spurt Bruun Wyller om han har noen betenkeligheter med å sende ME-syke barn på LP-kurs når man vet at noen blir sykere av det, og sågar har forsøkt å ta sitt eget liv.

Wyller ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.

– Jeg kan se betenkeligheter med behandlinger som ikke er vitenskapelig dokumentert, samt har kommersielle interesser slik som dette kurset. Samtidig har behandlingsformen elementer av kognitiv atferdsterapi, som vi har sett flere eksempler på at ME pasienter har hatt nytte av, sier han til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)