- Forurensede prøver ga falskt ME-håp

Kronisk utmattelsessyndrom skyldes ikke XMRV-virus, ifølge britiske forskere.

Laboratorium

Britiske forskere mener kryss-smitte innad i laboratoriene er årsaken til at man har påvist XMRV hos mennesker.

Foto: KAROLY ARVAI / REUTERS

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 2009 har forskerne vært på sporet av en mulig forklaring på utmattelsessyndromet ME – en tilstand som er kjennetegnet av en ekstrem mangel på energi.

Retroviruset XMRV har blitt påvist hos en høy andel av ME-pasientene i to store studier .

Problemet er bare at fem andre studier ikke har klart å påvise en slik sammenheng.

- Falskt positive prøver

Nå kaster en ny britisk studie ny tvil over viruslinken, skriver BBC.

- Vår konklusjon er ganske enkel: XMRV er ikke årsaken til kronisk utmattelsessyndrom, uttaler professor Greg Towers ved University College i London (UCL).

Ifølge den nye studien, skyldes de mange positive XMRV-prøvene rett og slett forurensning av prøvene.

Kan skyldes DNA fra mus

De britiske forskerne har vist at prøver som er forurenset med DNA fra mus lett kan gi positiv XMRV-prøve, fordi musenes arvestoff inneholder et tilsvarende virus.

Forskerne vil ikke avvise at ME kan skyldes et virus, men ser det som usannsynlig at akkurat XMRV-viruset har noe med saken å gjøre.

Studien er publisert i tidsskriftet Retrovirology.

Ikke overrasket

Professor Tim Peto ved University of Oxford kommenterer studien overfor BBC, og sier det har vist seg vanskelig å bekrefte den påståtte viruslinken.

- Det kom som en overraskelse da XMRV først ble knyttet til kronisk utmattelsessyndrom, og det var tvingende nødvendig med flere tester for å se om funnene kunne gjenskapes, sier professor Tim Peto ved University of Oxford.

- Det har blitt gjort flere forsøk som ikke har lykkes i å finne dette retroviruset, og denne studien tyder på at XMRV faktisk egentlig er en forurensning av DNA fra mus, fortsetter han.

Han mener det nå virker svært usannsynlig at XMRV og ME har noen sammenheng.

Avviser at prøvene var forurenset

Whittermore Peterson-instituttet, som står bak den ene av studiene som det blir reist tvil om, avviser at prøvene deres har vært forurenset.

Instituttet skriver i en uttalelse at de har vært spesielt oppmerksom på faren for forurensning av prøvene, og at de derfor har jobbet omhyggelig for å utelukke at dette skulle være tilfellet.

I uttalelsen heter det videre at det ble brukt fire ulike testmetoder i studien fra Whittermore Peterson-instituttet, ikke bare PCR-metoden.

Forfatterne av studien presiserer at de fortsatt står ved konklusjonen.

Les hele uttalelsen her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.