Frarådes å gi blod

I USA advares de mot å gi blod. Nå etterlyser norske ME-pasienter retningslinjer etter funn av nytt virus.

Utmattet
Foto: Colourbox

National Cancer Institute i USA advarer nå mennesker som lider av sykdommen ME mot å gi blod .

Frarådingen kommer som følge av virusfunnet XMRV (Xenotropic Murine Leukemia Virus), som ble presentert i det anerkjente tidsskriftet Science for tre uker siden .

Se også: - Gjennombrudd i ME-forskningen

Forskere fra The Whittemore Peterson Neuro-Immune Institute (WPI) i Nevada, fant viruset hos 67 prosent av de ME-syke. Viruset ble også funnet blant 3,7 prosent av de friske personene i undersøkelsen.

Se også: Spørsmål og svar om funnet fra Whittemore Peterson Institute

I en oppfølgende studie ble antistoffer mot XMRV funnet hos hele 95 prosent av de ME-syke.

Nærmere løsning på ME-gåten

Viruset er et såkalt retrovirus og beslektet med både HIV og HLTV. Funnet har vakt oppsikt verden over og forskere går nå i gang med kontrollstudier og videre forskning.

Se også: NRK-journalist sengeliggende av mystisk sykdom

Den amerikanske forskningen kan bety at man nå har kommet et langt stykke på vei i arbeidet med å finne en løsning på ME-gåten.

Se også: ME-pasienter får statsrådsstøtte

Mange ME-pasienter føler derfor en stor lettelse over at sykdommen muligens nå kan forklares. Virusfunnet har også skapt forhåpninger om at sykdommen etter hvert også kan behandles med medisiner.

Smittefrykt

Samtidig oppleves funnet som tve-egget blant de ME-syke. Det er knyttet uro til hvor vidt de går rundt som potensielle smittebærere. Det er også uttrykt en bekymring over sammenligningen med HIV-viruset, og den stigmatiseringen som har fulgt bærere av dette viruset.

ME-syke etterlyser derfor retningslinjer om hvordan de nå skal forholde seg med tanke på mulig smitte, blant annet gjennom blod.

Direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen, forteller at dette foreløpig er for tidlig og viser til dagens regelverk og praksis i Blodbanken: Syke mennesker får ikke gi blod.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.