Frarådes å gi blod

I USA advares de mot å gi blod. Nå etterlyser norske ME-pasienter retningslinjer etter funn av nytt virus.

Utmattet
Foto: Colourbox

National Cancer Institute i USA advarer nå mennesker som lider av sykdommen ME mot å gi blod .

Frarådingen kommer som følge av virusfunnet XMRV (Xenotropic Murine Leukemia Virus), som ble presentert i det anerkjente tidsskriftet Science for tre uker siden .

Se også: - Gjennombrudd i ME-forskningen

Forskere fra The Whittemore Peterson Neuro-Immune Institute (WPI) i Nevada, fant viruset hos 67 prosent av de ME-syke. Viruset ble også funnet blant 3,7 prosent av de friske personene i undersøkelsen.

Se også: Spørsmål og svar om funnet fra Whittemore Peterson Institute

I en oppfølgende studie ble antistoffer mot XMRV funnet hos hele 95 prosent av de ME-syke.

Nærmere løsning på ME-gåten

Viruset er et såkalt retrovirus og beslektet med både HIV og HLTV. Funnet har vakt oppsikt verden over og forskere går nå i gang med kontrollstudier og videre forskning.

Se også: NRK-journalist sengeliggende av mystisk sykdom

Den amerikanske forskningen kan bety at man nå har kommet et langt stykke på vei i arbeidet med å finne en løsning på ME-gåten.

Se også: ME-pasienter får statsrådsstøtte

Mange ME-pasienter føler derfor en stor lettelse over at sykdommen muligens nå kan forklares. Virusfunnet har også skapt forhåpninger om at sykdommen etter hvert også kan behandles med medisiner.

Smittefrykt

Samtidig oppleves funnet som tve-egget blant de ME-syke. Det er knyttet uro til hvor vidt de går rundt som potensielle smittebærere. Det er også uttrykt en bekymring over sammenligningen med HIV-viruset, og den stigmatiseringen som har fulgt bærere av dette viruset.

ME-syke etterlyser derfor retningslinjer om hvordan de nå skal forholde seg med tanke på mulig smitte, blant annet gjennom blod.

Direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen, forteller at dette foreløpig er for tidlig og viser til dagens regelverk og praksis i Blodbanken: Syke mennesker får ikke gi blod.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)