Hopp til innhold

– Sola blir farlig sterk i påsken

Ekspertene advarer mot høy UV-stråling i årets sene påske. – Folk med vanlig norsk hud kan bli solbrente allerede etter 20 minutter på fjellet, sier seniorforsker.

Lykke

Ved sterk UV-stråling må du huske solbriller og solkrem. Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent.

Foto: Colourbox

Lill Tove Nilsen

- Sen påske og snø på fjellet gir ekstra sterk UV-stråling, sier Lill Tove Nilsen i Strålevernet.

Foto: Statens strålevern

Om bare en snau uke er det påskeferiestart. Skjærtorsdag er så sent som 17. april i år, og siste helligdag er 2. påskedag – som faller på mandag 21. april.

Sen påske betyr sterke solstråler og intens UV-stråling. Og ekspertene maner derfor til forsiktighet i solen.

– Siden påsken er sen og det fortsatt er godt med snø på fjellet, blir UV-strålingen spesielt sterk der i år. Snøen reflekterer nemlig UV-strålene ekstra godt, sier Lill Tove Nilsen, seniorforsker ved Statens strålevern, til NRK.no.

Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Da er det risiko for å bli solbrent og snøblind.

– Ved sterk UV-stråling må du huske solbriller og solkrem. Husk at sjøen også reflekterer UV-stråling godt, så beskytt deg hvis du er i nærheten av vann i påsken, oppfordrer Nilsen i Strålevernet.


Kraftig stråling

Strålevernet har laget en oversikt over forventet UV-stråling i påsken, se tabell under. I år spår ekspertene en UV-indeks på opp mot 6 i høyfjellet i Sør-Norge i påsken.

– Dette betyr at folk med vanlig nordisk hud kan bli solbrente allerede etter 20 minutter hvis de ikke beskytter seg, på høyfjellet i klart vær, sier Tove Svendby, seniorforsker ved Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), til NRK.no.

UV-indeksen sier noe om hvor intense solstrålene er.

– Er UV-indeksen 3 eller høyere og du oppholder deg lenge ute, er det nødvendig med solbeskyttelse, opplyser seniorforsker Nilsen i Strålevernet.

Forventet UV-stråling i påsken

Sted

UV-indeks

Solråd

Lavlandet i Sør-Norge

3–4

Solbeskyttelse kan være nødvendig midt på dagen. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem faktor 15.

Høyfjellet i Sør-Norge

5–6

Solbeskyttelse er nødvendig. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Høyfjellet i Nord-Norge

2–3

Lite behov for solbeskyttelse, men kan være nødvendig midt på dagen ved klarvær, hvis du er lenge i solen eller har spesielt utsatt hud.

Alpene

7–9

Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl. 12–15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Spania

8–9

Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl. 12–15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Thailand

13–14

Ekstra solbeskyttelse er absolutt nødvendig. Søk skygge mellom kl. 12–15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller, og smør deg ofte med solkrem med høy beskyttelse (faktor 30-50).

Jo nærmere ekvator du kommer, jo sterkere er solstrålene. I Spania eller Alpene kan 15–20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der er UV-indeksen oppi 13–14. Husk også at solariesol rett før solferien i liten grad herder huden.

Anne Lise Ryel

- Husk at huden tåler lite i påsken, fordi du ikke har noe underlag fra før, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Marit Helene Jensen

Statsmeteorolog Marit Helene Jensen skal ta med solbriller og høy faktor på påsketur.

Foto: Privat

– Ta påskepauser

Det velkjente rådet om å ta solpauser gjelder vel så mye i påsken som om sommeren.

– Det er typisk norsk å sitte lenge i solen i påsken, med vinterblek hud. Men husk at du da ikke har noe underlag i det hele tatt, og huden tåler lite. Ta pauser fra solen, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, til NRK.no.

Huden glemmer dessverre ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft.

– Det er litt som hvis du skal sykle Birken, du starter ikke der uten å ha trent først. Det samme gjelder huden – la den ta korte etapper i solen i begynnelsen av sesongen, fortsetter Ryel.

Særlig hvis du er på skitur og svetter mye, må du huske at solkrem må påføres ofte.

– Når du svetter, sliter du bort solbeskyttelsen. Gjenta påsmøring ofte. Lepper, nese og ører som stikker ut, er det ekstra viktig å beskytte godt, sier Nilsen i Strålevernet.


Skiftende vær foreløpig

Langtidsvarselet til YR.no varsler foreløpig ikke så mye mer av påskeværet enn palmehelgen.

– Det ser ut som det neste lørdag og søndag kan bli litt sol i hele Norge, men det er meldt skiftende vær foreløpig. Perioder med sol kan vi i alle fall håpe på slik det ser ut nå. Så jeg skal ta med høy faktor på tur, og ikke minst solbriller, sier Marit Helene Jensen, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)