Billige solbriller beskytter like bra som dyre

Test avslører at solbriller til 60 kroner beskytter like bra mot solen som 3000-kronersbriller. Sjekk hva du bør se etter når du kjøper solbriller.

Solbrille

Du trenger ikke bruke tusenlapper på solbriller for å få god beskyttelse mot UV-stråler.

Foto: Kim Jansson / NRK

Jogrim Aabakken

– Den enkleste måten å beskytte øynene dine mot UV-stråler på, er å bruke solbriller, sier Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet.

Foto: Kjell Håkon Larsen
CE-merket solbrille

CE eller ikke CE, det er spørsmålet.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK
Bjørn Johnsen

– CE-merkede briller skal følge gjeldende Europa-direktiver. Er ikke brillene CE-merkede, vet man rett og slett ikke noe om brillene, sier Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

Foto: Statens strålevern
Arvid Krogh

– Prisnivået på solbriller har ikke noe med UV-beskyttelse å gjøre. En designer-solbrille er dyrere på grunn av blant annet innfatning og design, sier optiker Arvid Krogh.

Foto: Krogh arkiv
Johan Bakland

– Vi har et stort utvalg av solbriller og glasstyper som gjør at vi kan tilpasse brillen og glassene, sier Johan Baklund i Synsam.

Foto: Kim Wendt

Prisen på solbriller varierer omtrent like mye som temperaturen på en norsk februardag. Du finner solbriller til under 50-lappen i kjedebutikker, på bensinstasjoner – og i strandsjapper. Liker du dyr design, kan du bruke flere tusenlapper på solbriller hvis du vil.

Men er det god beskyttelse mot skumle UV-stråler du er ute etter, viser en ny test at billige briller kan beskytte øynene dine like bra som dyre. Dette melder Forbrukerrådet.

– På oppdrag fra den svenske testeksperten Testfakta, har det anerkjente Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gjennomført en grundig test av ni par solbriller i alle prisklasser. Konklusjonen er at billige solbriller beskytter deg like godt som dyre modeller, sier Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet, til NRK.no.

Flere tester viser det samme

Den svenske testen viser blant annet at H&M-briller til 60 svenske kroner beskytter like godt mot UV-stråling, som Tom Ford-briller til over 3.000 svenske kroner.

Tidligere tester i Norge har vist det samme.

– Flere tester vi har utført viser også at billige solbriller beskytter minst like godt mot UV som dyre briller, uttaler Bjørn Johnsen, seniorforsker i Statens strålevern, til NRK.no.

– Ikke UV-beskyttelse som gjør brillene dyre

Norges Optikerforbund er ikke overrasket over de nye testresultatene.

– Det er flott at også billige solbriller stopper UV-stråler. Det er ikke lov å selge solbriller i Norge eller EU som ikke stopper UV-stråler. Alle solbriller med CE-merke skal stoppe UV, sier Arvid Krogh, ansvarlig for solbriller i Norges Optikerforbund, til NRK.no. Han er også butikksjef for Krogh Optikk på Majorstua.

Optikeren forteller at det for flere år siden var mange solbriller med dårlige glass, men at strenge regler har skjerpet markedet.

– Så det er ikke på grunn av UV-glasset at kunder betaler dyrt for solbriller fra optiker?

– Prisnivået på solbriller har ikke noe med UV-beskyttelse å gjøre. En designer-solbrille er dyrere på grunn av blant annet innfatning og design, opplyser Arvid Krogh.

Norges største optikerkjede, Synsam, mener også det er mange grunner til å kjøpe solbriller hos optikeren.

– Vi har et stort utvalg av solbriller og glasstyper som gjør at vi kan tilpasse brillen og glassene både til ditt ansikt, og til den bruk brillen er ment. Her er det forskjell på om du skal ligge å sole deg eller drive utendørs aktiviteter. Optikeren kan også tilby solbriller med din personlige styrke, sier Johan Baklund, administrerende direktør for Synsamkjeden, til NRK.no.

Blå øyne tåler mindre sol

Skummel UV-stråling kan gi øynene dine plager som snøblindhet, og synet kan også svekkes. Du kan utvikle grå stær, og strålene kan skade netthinnen, skriver Forbrukerrådet.

– Den enkleste måte å beskytte øynene dine mot UV-stråler på, er å bruke solbriller. Hvis brillene er CE-godkjent, så beskytter de øynene dine godt, opplyser Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet.

Men til tross for testens resultater, mener Forbrukerrådet likevel ikke at du bør kjøpe solbriller hvor som helst.

– Det finnes dessverre eksempler på falsk CE-merking. Risikoen for å bli utsatt for slik svindel reduseres dramatisk om du velger å kjøpe solbrillene i en tillitvekkende butikk. Kjøp av solbriller på gaten eller på stranden anbefales derfor ikke. Men kjøp gjerne billigbriller i kjedebutikker og andre butikker du vanligvis stoler på, mener forbrukernes beskytter.

Husk også at barnas øyne tåler langt mindre sol enn voksne glugger. Særlig foreldre av blåøyde barn bør vurdere innkjøp av solbriller til poden. Blå øyne tåler nemlig mindre sol enn grønne og brune.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.