Hopp til innhold

– Sett solbriller på barna

– Barns øyne tåler langt mindre sol enn voksnes, sier overlege Ketil O. Eriksen ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Cute baby girl wearing sunglasses

– De aller yngste vil kanskje bare rive dem av seg, så en solhatt med bred brem kan være løsningen for dem. En treåring, derimot, kan nok komme til å synes at solbriller er riktig så stilig, sier overlege Ketil O. Eriksen ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Foto: Colourbox

Store deler av landet har vært velsignet med mye sol den siste tiden. Men sola byr også på utfordringer.

Den amerikanske rapporten Finding Your Shades, Protecting Your Vision tar for seg folks solbrillevaner og setter lys på skadene som kan oppstå når du unnlater å beskytte øynene mot sola.

Voksne er ikke flinke nok til å bruke solbriller, men enda færre setter solbriller på barna når skyene fordufter på himmelen. Ifølge overnevnte rapport tilbringer barn tre ganger så mye tid ute som voksne, og burde følgelig beskyttes bedre. Gjentatt soleksponering gir de største skadene.

Barns øyne er også mer utsatte for solskader enn voksnes. I motsetning til voksnes øyelinser kan ikke barns øyelinser filtrere ut UV-stråler, slik at en større mengde av dem når netthinnen.

LES OGSÅ: Er dyre solbriller bedre enn billige?

– Begynn med solbriller så tidlig som mulig

Overlege Ketil O. Eriksen ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus har en klar oppfordring til norske foreldre:

– Sett solbriller på barna. Det er ikke nødvendig til enhver tid, men på dager med mye sol er det viktig for å forebygge øyeskader senere i livet. Barns øyne har en større cellefornyelse enn voksnes, og tar derfor lettere skade.

Eriksen sammenligner solbrillebruk med bruk av sykkelhjelm.

– At flest mulig gjør det er helt klart en fordel.

– Hvor tidlig bør barn få solbriller?

– Så tidlig som mulig. Nå vil nok de aller yngste bare rive dem av seg, så en solhatt med bred brem kan være løsningen for dem. En treåring, derimot, kan nok komme til å synes at solbriller er riktig så stilig.

Særlig foreldre av blåøyde barn bør vurdere innkjøp av solbriller. Blå øyne tåler nemlig mindre sol enn grønne og brune.

LES OGSÅ: Slik beskytter du deg mot solskader

Slik skader sola øynene

UV-stråling kan gi både kort- og langvarige skader på øyet. Etter en dag på stranda kan øynene hovne opp, se blodskutte ut og være lyssensitive. Øyet kan rett og slett bli solbrent, og du kan bli såkalt snøblind, slik du kan bli etter en dag i skiløypa. Dette er en forbigående tilstand, men den kan vare i inntil 48 timer.

Dette er langvarige solskader på øynene:

«Surfer's eye», eller pterygium: Det er en knute som oppstår på det hvite på øyet, oftest innerst mot nesen, og som kan vokse inn mot hornhinnen og forstyrre synet. Tilstanden er ikke smertefull.

Grå stær, eller katarakt: Øyesykdom som rammer øyets linse, som fordunkles. Synet blir dårligere og når sykdommen er langt framskreden kan en se en grå skygge bak pupillen.

Maculadegenerasjon: Denne tilstanden kan komme med alderen og medfører forkalkning av netthinnen, samt redusert syn.

Kreft: Den kan ramme selve øyet, øyelokk og omkringliggende hud.

Den beste beskyttelsen mot solskader på øynene er solbriller. De behøver ikke være kostbare, men de bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråler. Begge typer stråling kan være skadelige. Solbrillene vil også hindre unødig rynkedannelse rundt øyet som følge av mysing og solpåvirkning.