Hopp til innhold

– Bruk fantasien og gjør grillmaten kjempesunn

Planlegger du å fleske til med mye pølser, burgere og potetsalat i sommer, kan det lønne seg å variere.

Grill

Grillmiddagen kan bli både enkel og sunn hvis du bruker fantasien, mener ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Colourbox.com

Mange nordmenn vil ha flere grillrunder under sola i sommer, men man må ikke anstrenge seg for å holde kostholdet på et sunt nivå.

– Hvor sunn eller usunn grillmaten blir handler om to ting. Hva slags mat du bruker, og hvordan du tilbereder maten, sier Tine Sundfør til NRK.

Tine Sundfør

Man må ikke anstrenge seg for å gjøre maten sunnere, mener Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

Sundfør jobber som klinisk ernæringsfysiolog og er doktorgradsstipendiat ved Ullevål sykehus.

– Noen bruker masse grønnsaker, lager mye salat og bruker fisk, rent kjøtt og ren kyllingfilet – som gir sunn og god mat.

– Andre foretrekker de aller enkleste løsningene, som pølser, burgere, ferdigkjøpt potetsalat og fete dressinger.

– Sunnere og lettvint

Bruk fantasien så kan grillmat bli kjempesunn og like lettvint, mener Tine Sundfør. Her er hennes tips til sunnere grillmat:

  • Det skal være enkelt og det skal gå kjapt: – Men det er ikke vanskeligere å legge en fiskekake på grillen enn en burger. Begge deler kan fungere i et hamburgerbrød. Bruk grovt i stedet for fint brød.

  • Ha fisk og grønnsaker i folie: – De som ikke er så glad i fisk synes ofte det smaker godt.

  • Nesten alle grønnsaker passer til grilling: – Grillede grønnsaker er utrolig godt! Bruk paprika, gulrøtter, hjertesalat og vårløk enten i folie eller rett på grillen.

  • Ikke legg grillmaten for tett på varmekilden: – Sett rista litt høyere, og pass på at kjøttet ikke blir for sterkt grillet. Fete ting kan ha lett for å dryppe, og da kan det flamme opp og svi maten, som er uheldig.

  • Det kan bli i overkant mye mat: – Min erfaring, som mange kanskje kjenner seg igjen i, er at man griller i store mengder. Vi legger mer på grillen enn det man kanskje ellers ville ha laget på kjøkkenet.

  • Lag dessert med hjelp av grillen: – Du kan grille ananas eller bruke en hel banan og skrelle den etter grilling. Det er veldig godt, og du kan blandet det med andre ting. Bruk folie og skjær opp eplebiter og nektariner, ha i litt honning og hakkede nøtter, og bland med vaniljekesam, skyrvariant, yoghurt eller eventuelt is.

Gassgrill

Har du gassgrill? Da bør du vaske steinene.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ikke grill maten for mye

Noe av det viktigste med grillingen, er å sørge for at ikke flammene svir maten din. Mat som er for sterkt grillet kan være uheldig.

– Grill forsiktig. Sort og forkullet mat er verken godt eller sunt å spise. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av kjemiske og helsefarlige stoffer, sier fungerende funksjonssjef i Mattilsynet Ian Burman til NRK.

Ifølge Mattilsynets matportal er det to grupper av skadelige stoffer som kan oppstå. Les mer om dem her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)