Mange nordmenn vil ha flere grillrunder under sola i sommer, men man må ikke anstrenge seg for å holde kostholdet på et sunt nivå.
– Hvor sunn eller usunn grillmaten blir handler om to ting. Hva slags mat du bruker, og hvordan du tilbereder maten, sier Tine Sundfør til NRK.
Sundfør jobber som klinisk ernæringsfysiolog og er doktorgradsstipendiat ved Ullevål sykehus.
– Noen bruker masse grønnsaker, lager mye salat og bruker fisk, rent kjøtt og ren kyllingfilet – som gir sunn og god mat.
– Andre foretrekker de aller enkleste løsningene, som pølser, burgere, ferdigkjøpt potetsalat og fete dressinger.
– Sunnere og lettvint
Bruk fantasien så kan grillmat bli kjempesunn og like lettvint, mener Tine Sundfør. Her er hennes tips til sunnere grillmat:
Det skal være enkelt og det skal gå kjapt: – Men det er ikke vanskeligere å legge en fiskekake på grillen enn en burger. Begge deler kan fungere i et hamburgerbrød. Bruk grovt i stedet for fint brød.
Ha fisk og grønnsaker i folie: – De som ikke er så glad i fisk synes ofte det smaker godt.
Nesten alle grønnsaker passer til grilling: – Grillede grønnsaker er utrolig godt! Bruk paprika, gulrøtter, hjertesalat og vårløk enten i folie eller rett på grillen.
Ikke legg grillmaten for tett på varmekilden: – Sett rista litt høyere, og pass på at kjøttet ikke blir for sterkt grillet. Fete ting kan ha lett for å dryppe, og da kan det flamme opp og svi maten, som er uheldig.
Det kan bli i overkant mye mat: – Min erfaring, som mange kanskje kjenner seg igjen i, er at man griller i store mengder. Vi legger mer på grillen enn det man kanskje ellers ville ha laget på kjøkkenet.
- Lag dessert med hjelp av grillen: – Du kan grille ananas eller bruke en hel banan og skrelle den etter grilling. Det er veldig godt, og du kan blandet det med andre ting. Bruk folie og skjær opp eplebiter og nektariner, ha i litt honning og hakkede nøtter, og bland med vaniljekesam, skyrvariant, yoghurt eller eventuelt is.
- Les også:
Ikke grill maten for mye
Noe av det viktigste med grillingen, er å sørge for at ikke flammene svir maten din. Mat som er for sterkt grillet kan være uheldig.
– Grill forsiktig. Sort og forkullet mat er verken godt eller sunt å spise. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av kjemiske og helsefarlige stoffer, sier fungerende funksjonssjef i Mattilsynet Ian Burman til NRK.
Ifølge Mattilsynets matportal er det to grupper av skadelige stoffer som kan oppstå. Les mer om dem her.
- Les også: