Hopp til innhold

«Andrea» har fryst ned egg i utlandet- nå vil hun at andre skal få muligheten i Norge

«Andrea» (35) har fryst ned eggene sine i Sverige mens hun venter på mannen i sitt liv. Nå etterlyser hun debatt om temaet i Norge.

"Andrea"

«Andrea» (35) har alltid hatt lyst på barn, men har aldri truffet en mann hun vil dele livet sitt med. Nå har hun fryst ned flere egg i Sverige, for å ha muligheten til å bli mor i fremtiden.

Foto: Christine Ferner Apalnes / NRK

Av og til blir ikke livet slik man hadde tenkt. De fleste som gjør dette ser på det som en nødløsning.

«Andrea»

– Jeg har vært ufrivillig singel en stund og det er et sårt punkt. Hvis jeg hadde slått meg ned tidligere med en partner hadde jeg helt sikkert fått barn i 20-årene. Så det er en sosial grunn til at jeg har gjort det jeg har gjort, forteller «Andrea» til NRK.

Hun ønsker å være anonym fordi hun nesten ikke har fortalt om eggfrysingen til noen rundt seg.

For et år siden dro hun til en svensk kvinneklinikk for å fryse ned eggene sine. Grunnen var at hun begynte å merke den biologiske klokken tikke.

– Jeg kjenner veldig på instinktet om å slå meg ned sammen med noen og få barn. Det er ganske stressende faktisk.

– Betyr mye å ha en sjanse til å bli mor

«Andrea» ønsker ikke å skynde seg med å få barn med en gang hun treffer en mann hun liker.

– Man skal jo finne noen som man vil leve sammen med resten av livet. Da er det viktig å få den første tiden alene sammen.

Tilfeldigheter gjorde at hun fanget opp muligheten til å fryse ned egg i utlandet.

– Det var noe jeg hadde veldig lyst til å gjøre. For meg betyr det mye å ha noenlunde gode odds for å bli gravid sent i livet.

Så langt har 20 norske kvinner dratt til en svensk klinikk for å fryse ned egg.

Ikke lov i Norge

I dag er det ikke lov å fryse ned egg av sosiale grunner i Norge. Man får kun tilbudet på medisinsk grunnlag, hvis man må gjennomgå en behandling som ødelegger eggene, for eksempel strålebehandling.

Helseminister Bent Høie (H) har nå bedt om en ny evaluering av Bioteknologiloven, og henviser derfor til Bioteknologinemda i spørsmålet om eggfrysing.

Kristin Halvorsen

Leder i Bioteknologinemda, Kristin Halvorsen.

Foto: Bioteknologinemda

Leder i Bioteknologinemda, Kristin Halvorsen, forklarer hvorfor det ikke er lov å fryse ned egg.

– Når vi strever med mange sykdommer i samfunnet er det et spørsmål om hvordan vi skal prioritere helsekronene. Vi kan løse det ved at de som vil gjøre dette må betale alt selv, men da blir dilemmaet at det kun er for de mest ressurssterke, og vi kan få klasseskiller vi ikke ønsker.

Halvorsen tror nedfrysing av egg fra friske kvinner vil bli en diskusjon fremover, og at nemda må ta hele debatten på nytt.

– Dette er et spørsmål som presser seg på når tilbudet i andre land blir mer omfattende og vi får nye, sikrere metoder for å fryse ned egg, sier hun.

NRK har vært i kontakt med alle de store partiene i Norge, og de fleste svarer at de ikke har tatt stilling til spørsmålet om eggfrysing ennå.

– Oppsiktsvekkende at ingen snakker om det

«Andrea» synes det er rart at denne debatten er helt fraværende i Norge.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at alle de politiske partiene har tatt stilling til eggdonasjon, men ingen har nevnt nedfrysing av egg. Det er et tema som burde vært på dagsorden, og som egentlig er mindre kontroversielt enn eggdonasjon.

Skeptikere mener at man heller bør oppfordre friske kvinner til å få barn tidligere i livet, men «Andrea» tror de glemmer at dette ikke fungerer for alle.

– Av og til blir ikke livet slik som man hadde tenkt. De fleste som gjør dette ser på det som en nødløsning. Hvis de ikke gjør det forsvinner muligheten til å få barn.

– Forstår at enkelte vil ha en «backup»

Arne Sunde

Arne Sunde er seksjonsleder ved fertilitetsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han mener man ikke kan nekte norske kvinner å fryse ned sine egne egg.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

«Andrea» håper derfor at det vil bli lov å fryse ned eggene sine i Norge i fremtiden. Hun får støtte av Arne Sunde, seksjonsleder ved fertilitetsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Jeg mener at vi kan ikke nekte folk tilgang til denne teknologien. Jeg forstår godt at enkelte kvinner kunne tenke seg en «backup» i eggbanken, sier han til NRK.

Han tror at norske kvinner som ønsker å fryse ned egg uansett vil dra til utlandet for å fikse det der.

– Det er mye bedre at vi gjør det her hjemme hvor vi kan sikre dem en fornuftig behandling og hindre at de blir lurt. Det finnes en jungel av kjeltringer der ute, sier han.

Rask teknologisk utvikling

Sunde forteller at teknologien som brukes for å fryse ned ubefruktede egg har blitt mye bedre de siste årene.

– Teknikken som er tilgjengelig har blitt så god at det er faktisk ikke er urealistisk å bruke denne muligheten for å få barn senere.

Jeg vil ikke bli forbauset om eggfrysing blir tilgjengelig i løpet av et til to år.

Arne Sunde, fertilitetsekspert, St. Olavs Hospital

Han forteller at det er veldig vanlig å fryse ned egg for sikkerhets skyld i USA og i mange europeiske land.

– Vi har alltid vært mer konservative her i Norge. Folk var redde prøverørsbarn skulle bli stigmatisert, men jeg har aldri hørt om noen som har blitt mobbet for det. I dag har assistert befruktning blitt alminnelig. Jeg tror det samme kommer til å skje med eggdonasjon og eggfrysing.

Han er sikker på at reglene rundt eggfrysing i Norge kommer til å endre seg ganske raskt.

– Jeg ville ikke blitt forbauset om det blir tilgjengelig i løpet av et til to år.

Sunde mener det er en kostnad som samfunnet ikke trenger å dekke, men synes de som ønsker det skal få mulighet til å betale av sin egen lomme.

Betalt 70.000 av egen lomme

«Andrea» har betalt over 70.000 kroner for å fryse ned 14 eggceller i Sverige. Det gir henne en statistisk sjanse til å få et eller to barn en gang i fremtiden.

– Det koster mye penger, men jeg har tenkt at hvis det fungerer er det ikke dyrere enn å adoptere, og jeg slipper ventetiden. Instinktet mitt sier at jeg ønsker å gå gravid, og derfor prøver jeg dette først.

«Andrea» er klar over at hun ikke har noen garanti for at hun kommer til å få barn.

– Men det er gode odds for å få det til. Eggcellene bevarer kvaliteten veldig godt når de er fryst ned. Så når man tiner dem opp senere har man omtrent samme mulighet til å bli gravid med prøverør som på det tidspunktet man tok dem ut.

  • Hør «Andrea» fortelle sin historie i Norgesglasset:

– Fremtiden vil se annerledes ut

«Andrea» tenker ofte på at hun er den første generasjonen kvinner som gjør dette.

Hun tror ikke det blir noe problem å fortelle om eggene som ligger i banken til en fremtidig partner.

– Jeg kommer nok ikke til å nevne det på den første daten, men det er jo et ærlig valg og jeg tror det kommer til å gå bra.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)