Hopp til innhold

Unge kvinner fryser ned egg

Nå kan du gå rundt den biologiske klokka: Frys ned eggene dine mens du venter på å finne den rette.

Egg nedfrysning

Både i Sverige og Danmark kan single kvinner få frosset ned egg, mens i Norge er dette foreløpig bare tillatt dersom det kan begrunnes medisinsk.

Foto: Marita Høyland / NRK

Ulf Zachrisson

– Alle fertilitetsklinikker kommer til å ha dette behandlingstilbudet om 10 år, spår Ulf Zackrisson, gynekolog og medeier av Göteborgs Kvinnoklinik.

Foto: Marita Høyland / NRK

Svenske «Lisa» (37) vil være anonym. Hun har vært gift i mange år, men ble skilt for ett og et halvt år siden. Nå er hun singel, og har bestemt seg for å fryse ned noen av sine eggceller - for sikkerhets skyld.

NRK Puls møter henne i Gøteborg.

– Jeg er jo snart 40 år, så om jeg kan bremse noen år, til jeg er klar for å få barn, er det verdt et forsøk. Gjennom å fryse ned egg kjøper jeg meg kanskje noen år ekstra, sier «Lisa» til NRK.

Hun ønsker å finne en mann å få barn sammen med. Å få barn alene er ikke et alternativ for henne.

Ny teknikk - nye muligheter

Tidligere har det bare vært mulig å fryse embryo, altså befruktede egg. Men i Japan er det nå utviklet en teknikk som gjør det mulig å fryse ubefruktede egg med godt resultat.

Forskning viser at de virker like godt som ferske egg ved en prøverørsbefruktning. Nyvinningen ligger i at man tørker ut egget litt, samt i hastigheten; egget blir fryst fra 37 grader til 196 minusgrader på en brøkdel av et sekund.

Dette åpner for at single kvinner kan fryse ned egg mens de venter på den rette. Tilbudet har kommet både i Sverige og Danmark, og ved Copenhagen Fertility Center har norske kvinner allerede benyttet seg av det nye tilbudet.

Ulovlig i Norge

Også i Sverige er etterspørselen fra single kvinner betydelig.

– De fleste kvinnene som kommer hit er mellom 30 og 40 år og har begynt å uroe seg for den biologiske klokka, sier gynekolog og medeier av Göteborgs Kvinnoklinik, Ulf Zackrisson, til NRK.

I Norge har ikke friske kvinner anledning til å gjøre dette.

Ifølge Bioteknologiloven kan kun kvinner som behandles med for eksempel cellegift, som kan ødelegge mulighetene for å bli gravid senere, få lov til å fryse ned egg.

«Social egg banking»

«Social egg banking» kalles det nye, fordi man fryser ned eggene av sosiale, og ikke medisinske årsaker.

– Alle fertilitetsklinikker kommer til å ha dette behandlingstilbudet om 10 år, spår Zackrisson, som mener det komplementerer et allerede eksisterende fertilitetstilbud.

Behandlingen fra egguttak til innsetting av befrukta egg koster cirka 60 000 svenske kroner.

– Styrker likestilling

– Dette gjør kvinnen mer likestilt med mannen. For en mann er det helt akseptabelt å skaffe seg barn når han er 50-55 år, sier Mats Brännstrøm, professor i gynekologi ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg til NRK.

Men når bør man ta ut eggene og fryse dem ned? Ofte melder behovet seg etter at eggene har vært på sitt beste.

– Internasjonale anbefalinger går på å ta ut eggene fram til kvinnen er 28-29 år. Det skjer noe fra 34-35 årsalderen, eggene får dårligere kvalitet, det blir økt sjanse for abort og kromosomskade.

– Men man kan tenke seg at den største etterspørselen kommer i 32-33-årsalderen når kvinnene innser at de ikke har funnet en partner ennå, sier Mats Brännstrøm.

Med nedfrysning kan kvinner gå ut av den biologiske klokka. Noen vil kanskje stille spørsmål ved det etiske.

– Fryser ikke ned liv

Brännstrøm mener at så lenge kvinner har dette problemet, er det bare fint at teknologien kan løse det for henne.

– Jeg mener dette er problemfritt etisk sett. Det er selvdonasjon, altså man gir egg til seg selv, man utsetter dermed ikke andre for hormonstimulering, og det blir genetisk sett kvinnens barn. Det spiller også en rolle at det er et egg som fryses ned, ikke et befruktet egg, og dermed blir det ikke en diskusjon om man fryser liv eller ikke.

Men ikke alle synes det nye tilbudet er like problemfritt. I praksis kan egget benyttes så lenge kvinnen har en livmor.

– Enda et skritt inn i livsprosesser

Göteborgs Kvinnoklinik har satt en aldersgrense på inntil fylte 46 år, men professor i medisinsk etikk ved NTNU, Berge Solberg, vet at teknologien stadig utfordrer de etiske skillelinjene.

– 46 år blir et nokså tilfeldig tall i denne sammenhengen; her vil teknologien utfordre oss på våre forstillinger om alder og godt foreldreskap. Aldersgrenser blir en vanskelig debatt. 70-årige kvinner skal ikke bli gravide, men eggfrysing muliggjør en slik utgliding, sier Solberg, som også sitter i Bioteknologinemda.

– Ikke alle naturlige livsprosesser bør løses ved hjelp av medisinen. Her går vi enda et skritt inn i de normale livsprosessene og tukler med et område vi ikke egentlig trenger å tukle med. Fra et samfunnsperspektiv er det trolig viktigere å jobbe for at folk får barn tidligere i livsløpet enn å tilby teknikker som kan forlenge reproduksjonsevnen, sier Solberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)