Hopp til innhold

Forsvarer omstridt hormonprøve

Til tross for at mange kvinner har fått feil svar på sin AMH- prøve de siste årene, mener fertilitetsekspert Arne Sunde ved St. Olavs Hopsital at alle kvinner bør få mulighet til å ta den.

Arne Sunde

Arne Sunde har jobbet med assistert befruktning ved St. Olavs Hospital i mange år, og han mener AMH-testen er et godt redskap for fagfolk som driver med fertilitetsutredning.

Foto: Ida Jevne / NRK

Tina Avantis Johnsen

Tina Avantis Johnsen har dårlig tid. Hun må bli gravid innen et par måneder hvis hun skal ha mulighet til å få barn.

Foto: Hilde Brevig

Tina Avantis Johnsen har alltid visst at hun ønsker seg barn. Men ikke alene, uten en mann.

– Jeg har aldri ønsket å være alenemor. Men så ble jeg 40, og nå må jeg forte meg med å få barn.

For litt siden dro hun til en gynekolog for å finne ut om hun fortsatt har mulighet til å bli gravid.

– Gynekologen sa at jeg har dårlig tid, og at jeg bør bli gravid innen tre- fire måneder.

Tina tok en blant annet en AMH- prøve. AMH står for Antimüllerhormon, og prøven forteller omtrent hvor mange egg en kvinne har igjen i kroppen og anslår når hun kommer i overgangsalderen. Resultatet var nedslående for Tina.

– Gynekologen sa at det er for sent, og at jeg må bruke eggdonor hvis jeg vil bli gravid. Men klinikker som driver med dette er ikke enige. De sier at sjansen er lavere, men det er ikke gitt at det er for sent, så lenge de andre hormonprøvene ser normale ut.

  • Hør Tina fortelle sin historie i Norgesglasset her:

– Forbausende god test

Det er ikke mer enn en drøy måned siden fikk Tina svar på sin AMH- prøve.

– For meg var dette helt ukjent. Når man får tallene svart på hvitt blir det så virkelig hvor dårlig tid man har, sier Tina.

AMH- testen vært i bruk i noen år på norske klinikker som driver med fertilitetsutredning og assistert befruktning.

– Testen er forbausende god. Det kan gi oss rimelig sikre svar på når kvinner kommer i overgangsalderen, allerede fra de er i midten av 20- årene, sier Arne Sunde, seksjonsleder ved fertilitetsklinikken på St. Olavs Hospital til NRK.

Klinikken har opplevd at kvinner i begynnelsen av 30- årene kommer for å få hjelp til å få barn, og så må de si at det er for sent. Eggstokkene har blitt for gamle, og det er ingenting de kan gjøre.

– Med denne testen har vi en mulighet til å unngå dette. Nå kan man i iallfall få et rødt flagg hvis det ser ut som man kommer tidlig i overgangsalderen.

– Alle bør få tilgang på testen

Arne Sunde

Arne Sunde ved Fertilitetskllinikken på St. Olavs Hospital ser på befruktede egg som en dag kan bli til barn.

Foto: Ida Jevne / NRK

I dag er det først og fremst kvinner som sliter med å bli gravide som tar AMH-testen. Sunde synes alle norske kvinner bør få tilgang på testen før de havner i kategorien ufrivillig barnløse.

– Dette er såpass bra at vi kanskje skulle hatt det sånn at folk kunne betale for det, som et tilbud.

I Danmark tilbyr man nå testen og en ultralydundersøkelse mot betaling, slik at kvinner kan finne ut hvordan de ligger an.

– Flere leger ved Rikshospitalet i Danmark gjør dette på fritiden som et prøveprosjekt, og de forteller at det er lange køer og at de klarer ikke å ta unna alt, forteller Sunde.

Tusenvis kan ha fått feil svar

I forrige uke skrev VG Nett at mange tusen kvinner som har tatt AMH- prøven kan ha fått feilaktige testresultater som viste at de kunne ha problemer med å bli gravide.

Feilene skal ha skjedd mellom januar 2011 og juni 2013.

– Vi ble kontaktet av produsenten, som hadde oppdaget feilen selv. De sendte oss en forbedret analysemetode, sier Per Medbøe Thorsby ved Hormonlaboratoriet på Universitetssykehuset i Oslo til NRK.

Det er de som analyserer de fleste AMH-prøvene i landet.

Står fast på anbefalingen

Til tross for nyhetsoppslagene den siste tiden mener Arne Sunde fortsatt at prøven bør bli et tilbud til alle kvinner.

– Det er veldig uheldig at det har vært feil med denne prøven fra den ene leverandøren, men anbefalingen står fast. Det er et veldig nyttig redskap for fagfolk som jobber med fertilitetsutredning.

Han presiserer likevel at det svært viktig å alltid ta en ultralydundersøkelse av eggstokkene i tillegg til AMH- testen.

– Jeg anbefaler sterkt at dette gjøres av en spesialist som kan vurdere helheten, og ikke bare AMH-testen alene.

  • Hør Sunde fortelle mer om AMH- testen i Norgesglasset:

Livredde for misforståelser

Per Medbøe Thorsby ved Hormonlaboratoriet i Oslo er skeptisk til at alle kvinner skal få muligheten til å ta denne testen.

– Jeg synes vi skal være litt edruelige nå når vi har oppdaget disse feilene. Vi vil være 100 prosent sikre før vi begynner å reklamere for dette til alle. Uansett mener jeg dette er en støtteanalyse ved utredning av infertilitet og ikke en generell sjekk av eggreservene.

Han er glad for at Sunde understreker at testen kun er et supplement til en ultralydundersøkelse av eggstokkene, og at det bør utføres av en spesialist.

– Vi er livredde for at alle kvinner skal ta den hos sin fastlege og så blir det bare masse misforståelser, sier han.

Bruker fortsatt samme produsent

Thorsby understreker at AMH- testen ikke forteller om man kan bli gravid eller ikke.

– Den sier kun noe om hvor mange egg en kvinne har igjen.

Det er fremdeles den samme produsenten som leverer AMH-testen i dag, men Thorsby er trygg på at testen er det beste som finnes på markedet i dag.

– Vi har hatt møter med produsenten, og vi mener at den er mye sikrere i dag. Likevel undersøker vi to andre leverandører nå, for vi vil ikke få disse problemene igjen.

– Kan være en vekker

Helsedirektoratet tror ikke det er spesielt utbredt at unge kvinner tar testen for å finne ut hvor lenge de kan vente med å få barn.

I dag er det slik at laboratoriene som analyserer testen kun får tilbake penger av staten hvis den er tatt av en kvinne som er ufrivillig barnløs. Dersom den skal brukes til familieplanlegging må man endre reglene, ifølge Helsedirektoratet.

Arne Sunde ved St. Olavs Hospital tror uansett testen ville gitt mange kvinner en vekker.

– Da må man vurdere hva man skal gjøre. En del land fryser ned egg, og hvis man har en partner bør man ta en alvorlig diskusjon om hva man skal gjøre.

Har dårlig tid

Nå må jeg bestemme meg fort, antageligvis i løpet av en måned eller to. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort dette mye tidligere, men sånn er det nå.

Tina Avantis Johnsen

Tilbake i Bærum må Tina bestemme seg for om hun skal dra til Danmark for å prøve å bli gravid med sæddonor der. Single får ikke tilbud om assistert befruktning i Norge i dag.

– Det er et kjempevanskelig valg. Jeg har egentlig bestemt meg, men jeg har utrolig mange vanskelige tanker i forhold til etikken rundt valget.

Hun har startet bloggen Ønskemamma, hvor hun forteller åpent om alle de vanskelige tankene.

– Er det etisk riktig at barnet ikke har en far? Vil jeg bli en god nok mor alene? Vil barnet få identitetsproblemer, vil det bli mobbet, vil jeg ha god nok økonomi?

Tina har lyst til å velge en åpen donor, slik at barnet kan få vite hvem faren er når det er 18 år.

– Hva om donoren dør i løpet av de 18 årene, og møtet ikke blir mulig? Hva om jeg dør, og barnet blir alene tidlig?

Må hoste opp 110 000 kroner

Et annet stort problem er at behandlingen som Tina trenger koster 110 000 kroner.

– Jeg har ikke så mye penger å bruke på dette neste uke. Hvis det ikke hadde vært for økonomien så hadde jeg nok bestemt meg allerede.

Tina visste ikke om AMH-testen fra før. Hun har nå tatt to tester med ulikt resultat, men begge viser at hun har tidsnød.

– Nå må jeg bestemme meg fort, antageligvis i løpet av en måned eller to. Hvis jeg ikke gjør det nå, så blir det ikke i det hele tatt. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort dette mye tidligere, men sånn er det nå.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)