Hopp til innhold

- Ikke sett barna på diett!

Feil- og underernæring kan bli resultatet når foreldre setter barna sine på strenge allergidietter på egenhånd. Nå vil Helsedirektoratet at foreldrene skal få mer hjelp.

Familien Furulund Slembe

Familien Furulund Slembe har gått en lang vei for å få svar på barnas matreaksjoner.

Foto: NRK

Nina Furulund og Anders Slembe vet hva det vil si å være forvirrede og fortvilte foreldre.

Deres tre barn i alderen to til åtte år har alle hatt sine runder med utslett og magetrøbbel. I mange år har de søkt hjelp og forklaring på sønnenes problemer.

Lang vei til svarene

Da eldstemann Trym var liten, hadde han utslett over hele kroppen.

- Tre fastleger og en hudlege oppsøkte vi før vi tok kontakt med en alternativ klinikk. Her fikk vi tatt en blodprøve, som indikerte at det var 19 matvarer han muligens reagerte på, forteller faren til NRK Puls.

Familien falt ikke for fristelsen til å eksperimentere med ungenes kost. Etter lang tids prøving og feiling ble løsningen Rikshospitalet.

Nummer to i søskenflokken Erlend er den eneste som har fått konstatert matallergi, mens yngstesønnen Jens August er under utredning. Trym ble etter hvert kvitt eksemet, og reagerer i dag bare på visse frukttyper.

- Ikke prøv å finne ut av alt på egenhånd, men be om henvisning til en dyktig barnelege. En som ser barnet under ett og ikke bare behandler for eksempel eksemet, er Anders Slembes råd til andre foreldre i samme situasjon.

Vrien diagnose

For det å komme fram til en klar matallergidiagnose tar tid.

- Ingen enkel test gir svar, forteller barnelege ved Rikshospitalet Helene Lindvik til NRK Puls.

Hvert år utredes rundt 150 barn for matallergi her. Blant annet testes barna fysisk gjennom at de får spise mat de muligens reagerer på, under grundig overvåkning.

Før foreldre kommer hit med ungene sine, har de vært på jakt etter svar lenge. I sin søken etter hva barnet eventuelt reagerer på, er det mange foreldre som lar seg friste til å kutte ut viktige matvarer i barnas kosthold, uten å erstatte disse.

Under- og feilernærte barn

- Vi ser tilfeller av underernærte barn som kommer hit, men mest får vi inn barn med feilernæring. Det siste ser vi ganske ofte faktisk, forteller barnelegen.

Hun er bekymret over at foreldre setter ungene sine på strenge dietter uten veiledning.

Lindvik mener det er for få stillinger som kliniske ernæringsfysiologer her i landet, og at foreldre dermed ikke får hjelp til å sette opp fornuftige kosthold når de trenger det.

Rådgiver Helle Grøttum i Astma- og allergiforbundet er enig. For det er ikke bare ved alternative klinikker foreldre sitter igjen med testresultater de må finne ut av selv.

- Foreldre må ikke godta å få nærmest en kassalapp i posten som de må finne ut av selv. Det er nettopp her fagfolk må komme kjapt på banen og gi foreldre kostholdsveiledning, sier hun.

Vil opprette fire nye allergisentre

Omlag 2 prosent av oss får konstatert matallergi. Men minst 20 prosent av oss opplever at vi reagerer på mat.

Helsedirektoratet er bekymret over at mange mennesker som sliter med matoverfølsomhet ikke får god nok hjelp.

Nå ønsker de å opprette fire regionale allergisentre. Direktoratet håper sentrene vil være på plass i løpet av 2012.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)