Hopp til innhold

Dolk gjør det skarpt i London

Norske Dolk gjør seg bemerket som streetartkunstner i London. Der har gatekunst av mer kjente signaturer mangedoblet sin verdi de siste seks månedene.

I am your father. Bilde av Dolk.
Foto: http://www.graffiti.no

Synet av sprayboksmaling på vegg setter mange sinn i kok. Men humoristiske og politiske sjablongmalerier som folk kan se på gatehjørnet, selges nå som originalversjoner på lerret på kunstmarkedene i Europa. Kunstneren Banksys bilder har blitt omsatt for opptil 150.000 pund. I dette markedet er det også en norsk artist som hevder seg.

Stort potensiale

Haakon Magnus av Dolk.

Haakon Magnus.

Foto: www.graffiti.no

-Dolks bilder er populære her i London, og han kan godt komme til å følge i Banksys fotspor, sier agent Ray Taylor ved auksjonshuset Sothebys i London.

-Potensialet hans er stort, og om et års tid kan han godt være like anerkjent, fortsetter han.

Streetart fra den mer kjente Banksy har eksplodert i verdi på det europeiske kunstmarkedet det siste året. Bilder har steget fra 2000 pund til oppmot 150 000 pund på et halvt år. Streetart er en variant av graffiti der kunstnerne bruker sjablonger på veggen. Originalene har kunstnerne på lerret hjemme, dermed forsvinner ikke kunsten selv om noen skulle vaske vekk gatekopiene.

Treffer i hjertet

Gatekunsten, som har tatt veien inn i galleriene og auksjonshusene, treffer folk rett i hjertet, mener Ray Taylor.

-Tydelige figurer, polititisk snert og humor forklarer hvorfor streetart har fått så bred apell. Alle fra 80 år gamle bestemødre til 15-årige skolelever kan oppleve dette på samme måte.

Mystikken rundt hvilken kunstner som egentlig skjuler seg bak navn som Banksy eller Dolk er også med på å trekke kjøpere, tror Taylor.

-At de har motsatt seg å bli gjort offentlige og berømte, bevarer jo en viss aura av mystikk.

Bilder med brodd

Bilde av streetartkunstner Banksy

Et av Banksys verker på utstillingen på The Hospital Art Gallery i London i august.

Foto: - / AFP

Banksys bilder, som har skaffet Sotheby's flere millioner kroner i salgsinntekter, har ofte et politisk budskap. Dolk som nå dukker opp i London, er kjent fra Bergen og flere andre norske byer. Også hans bilder har politisk innhold, forteller Rune J. Svendsen, som selv er grafitti-kunstner.

-Den humoristiske undertonen i verkene hans har som regel en politisk brodd i en eller annen retning. Blant annet har han et motiv der en buetroppmusikant er i ferd med å tråkke på en landmine.

Dolks bilder har blitt forvekslet med Banksys, men den norske oppfølgeren har også potensiale utover dette, tror kunsthandleren i London.

-Her i London blir Dolk og Banksys bilder forvekslet med hverandre. Men Dolk er fortsatt ny, og han har stort potensiale til å vokse som individuell kunstner.

Se video fra Banksys utstilling i London!

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP