Viser et forvridd bilde av verden

Fotograf Randy Scott Slavin har tatt fotografering et skritt videre. Han tar bilder av landskap og bygninger, men har valgt en teknikk som presenterer bildet i en surrealistisk 360 graders fremstilling.

Slavin prøver å forskyve grensene for hva som er naturlig for det menneskelige øye, og resultatet fra den New York-baserte fotografen har vakt oppsikt. Selv mener han at en variert bakgrunn er årsaken til at bildeserien «Alternate Perspectives» ble til.

– Jeg jobber også som regissør og har gjort flere musikkvideoer ved siden av jobben som fotograf. Som regissør leter jeg alltid etter nye måter å gjennomføre prosjekter på, så det har nok påvirket måten jeg tilnærmer meg fotografering på også, forklarer Slavin til NRK.no.

Over 300 bilder
Randy Scott Slavin - Randy Slavin har fått mye oppmerksomhet for bildene sine. - Foto: Randy Scott Slavin / Rex Feature / All Over Press

Randy Slavin har fått mye oppmerksomhet for bildene sine.

Foto: Randy Scott Slavin / Rex Feature / All Over Press

Bildene er tatt med en vidvinkellinse og redigert sammen med et bildebehandlingsprogram for å skape 360 graders-effekten. Slavin har latt seg inspirere av den nederlandske kunstneren M.C Escher, som ble berømt for sine hypnotiske og matematisk komponerte bilder.

– Foto i 360 grader har vært gjort før, men jeg er nok den første som har hatt ideen til å gjøre det på denne måten. Da jeg var liten ble jeg oppslukt av M.C Eschers kunst og han har nok fulgt meg gjennom hele karrieren.

– Jeg tok over 300 bilder til «Alternate Perspectives», så det er tilfeldigheter som avgjør om et bilde blir godt eller dårlig. I starten tok jeg bilder av alt mulig, men etter hvert ble jeg mer bevisst på hva jeg ville ha, sier han om det omfattende arbeidet.

Kjente inntrykk på en ny måte

Enkelte av bildene var mer kompliserte enn andre, og et av New Yorks mest kjente symboler skulle vise seg å bli tidkrevende å få fotografert.

– Bildet jeg tok av Empire State Building tok en hel mpned fra start til slutt. Vanligvis går det mye raskere, men det ble mange sikkerhetsklareringer som måtte godkjennes og mye papirarbeid før jeg slapp til, sier han.

Slavin har brukt lang tid på å lage fotoutstillingen «Alternate Perspectives», men har allerede planen klar for neste prosjekt. Da går ferden går til Grand Canyon og andre kjente turistmål.

– På mitt neste prosjekt planlegger jeg å reise rundt i USA for å ta bilde av kjente landemerker. Å kunne presentere ting folk har sett tusen ganger på en helt ny måte, er grunnen til at jeg gjør dette. Får jeg folk til å stoppe opp å se på bildene mine, føler jeg at jeg har lykkes som kunstner.

Får anbefalt Norge

Fotografen er ikke fremmed for å ta fotoprosjektet med seg til utlandet, og har satt Norge på reiselisten.

– Kjæresten min spiller i et hiphop-band som heter Northern State. De har spilt på en festival i Oslo. Øya, eller noe slikt? Så hun skryter veldig av Norge, derfor ønsker jeg å gjøre et fotoprosjekt med utgangspunkt i norsk natur.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.