Foto: Vigelandsmuseet

Foto: Vigelandsmuseet

Torsdag 15. august får Sinnataggen, Monolitten og resten av skulpturene i Vigelandsparken et nytt tilskudd, når den nye skulpturen da avdukes.

"Overrasket" er en av Gustav Vigelands siste skulpturer som ble modellert til Vigelandsparken. Den ble laget i 1942, og har siden stått i gips i Vigeland-museets kjeller. I vinter ble den støpt i bronse ved hjelp av midler fra Vigeland-museets hovedsponsor.

Jødisk modell

Gustav Vigeland brukte første gang motivet med en slik kvinne i 1904. Modellen var kunstnerens samboer og assistent, Inga syvertsen. Modellen for det samme motivet 30 år senere var en ung jødisk flyktning fra Wien ved navn Ruth Maier. Maier studerte kunst og skrev litterære tekster. Et halvt år etter at hun stod modell ble hun sendt til Auschwitz og drept.

Skulpturen heter "Overrasket" fordi Maier ble overrasket da hun stod naken for Vigeland som modell, forteller Guri Skuggen fra Vigelandsmuseet.

- Mens hun stod modell så kom det en annen person inn i, og hun prøvde å skjule seg ved hjelp av hendene, og den litt framoverbøyde posituren.

Av Øyvind Bækkevold

Kulturnytt, NRK P2, 7. august 2002