Ukjent Vigeland-skulptur avdukes

En skulptur av Gustav Vigeland, som til nå har stått i en kjeller, er snart på plass i Vigelandsparken i Oslo. Den heter "Overrasket" og ble laget i 1942.

Foto: Vigelandsmuseet

Foto: Vigelandsmuseet

Torsdag 15. august får Sinnataggen, Monolitten og resten av skulpturene i Vigelandsparken et nytt tilskudd, når den nye skulpturen da avdukes.

"Overrasket" er en av Gustav Vigelands siste skulpturer som ble modellert til Vigelandsparken. Den ble laget i 1942, og har siden stått i gips i Vigeland-museets kjeller. I vinter ble den støpt i bronse ved hjelp av midler fra Vigeland-museets hovedsponsor.

Jødisk modell

Gustav Vigeland brukte første gang motivet med en slik kvinne i 1904. Modellen var kunstnerens samboer og assistent, Inga syvertsen. Modellen for det samme motivet 30 år senere var en ung jødisk flyktning fra Wien ved navn Ruth Maier. Maier studerte kunst og skrev litterære tekster. Et halvt år etter at hun stod modell ble hun sendt til Auschwitz og drept.

Skulpturen heter "Overrasket" fordi Maier ble overrasket da hun stod naken for Vigeland som modell, forteller Guri Skuggen fra Vigelandsmuseet.

- Mens hun stod modell så kom det en annen person inn i, og hun prøvde å skjule seg ved hjelp av hendene, og den litt framoverbøyde posituren.

Av Øyvind Bækkevold

Kulturnytt, NRK P2, 7. august 2002

Siste nytt: Kultur

 • Coldplay - Foto: JUAN MEDINA / Reuters
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

  Coldplay gir 10.000 £ til syk fan

  Coldplay har donert 10.000 pund til Jody Duff som lider av multippel sklerose.

  Chris Martin & co. dedikerte også en sang til Duff fra scenen i Royal Albert Hall. Pengene skal gå til Duffs innsamling til forskning på sykdommen, skriver engelske NME.

 • Quentin Tarantino - Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
  Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

  Tarantino lager «The Hateful Eight»

  Quentin Tarantinos western-epos «The Hateful Eight» var varslet som regissørens neste filmprosjekt, men etter en manuslekkasje trakk Tarantino filmplanene.

  Nå realiseres likevel filmen. Innspillingen starter i 2015, melder Filtermagasin.no.

 • Mari Silje og Håkon Samuelsen spiller konsert - Foto: Olsen, Geir / NTB Tema
  Foto: Olsen, Geir / NTB Tema

  Stjernesøsken med Hollywood-hjelp

  Mari Silje og Håkon Samuelsen, kjent fra blant annet julekonsertene i Vang kirke, skal jobbe med Hollywood-komponist James Horner.

  Horner vant Oscar for «Titanic», og har komponert tonene til over 100 filmer, blant dem «Avatar» og «Braveheart»(NTB).

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.