Ukjent Vigeland-skulptur avdukes

En skulptur av Gustav Vigeland, som til nå har stått i en kjeller, er snart på plass i Vigelandsparken i Oslo. Den heter "Overrasket" og ble laget i 1942.

Foto: Vigelandsmuseet

Foto: Vigelandsmuseet

Torsdag 15. august får Sinnataggen, Monolitten og resten av skulpturene i Vigelandsparken et nytt tilskudd, når den nye skulpturen da avdukes.

"Overrasket" er en av Gustav Vigelands siste skulpturer som ble modellert til Vigelandsparken. Den ble laget i 1942, og har siden stått i gips i Vigeland-museets kjeller. I vinter ble den støpt i bronse ved hjelp av midler fra Vigeland-museets hovedsponsor.

Jødisk modell

Gustav Vigeland brukte første gang motivet med en slik kvinne i 1904. Modellen var kunstnerens samboer og assistent, Inga syvertsen. Modellen for det samme motivet 30 år senere var en ung jødisk flyktning fra Wien ved navn Ruth Maier. Maier studerte kunst og skrev litterære tekster. Et halvt år etter at hun stod modell ble hun sendt til Auschwitz og drept.

Skulpturen heter "Overrasket" fordi Maier ble overrasket da hun stod naken for Vigeland som modell, forteller Guri Skuggen fra Vigelandsmuseet.

- Mens hun stod modell så kom det en annen person inn i, og hun prøvde å skjule seg ved hjelp av hendene, og den litt framoverbøyde posituren.

Av Øyvind Bækkevold

Kulturnytt, NRK P2, 7. august 2002

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.