Hopp til innhold

Frelsesarmeens tragedie

For Frelsesarmeen var ulykken med «Empress of Ireland» en spesielt tragisk hendelse. Om bord var en stor delegasjon kanadiske offiserer og soldater på vei til kongress i London.

Frelsesarmeens minneseremoni for "Empress of Ireland" i Canada

Hvert år arrangerer Frelsesarmeen i Canada en minneseremoni for ofrene for forliset med Empress of Ireland, på Mount Pleasant Cemetery i Toronto.

Foto: The Salvation Army Archives, Canada and Bermuda Territory

Oberst Sidney Maidment

Oberst Sidney Maidment hadde vært nestleder av Frelsesarmeen i Norge fra 1905 - 1908.

Da «Empress of Ireland» la fra kai i Quebec spilte Frelsesarmeens brassband salmen «God be with us till we'll meet again» på dekk.

I ettertid skulle det vise seg at ventetiden skulle bli svært lang for mange. 10 timer senere kjempet mange av dem forgjeves for livet.

Hele ledelsen mistet livet

Flere enn 150 medlemmer av Frelsesarmeen ble forfremmet til herligheten denne natten, slik det skrives i programmet til den årlige minnesseremonien. Canadian Staff Band var med på reisen til den store verdenskongressen i London, kun 12 av dem ble reddet.

Hele den kanadiske ledelsen av Frelsesarmeen mistet også livet. En av dem var oberst Sidney Maidment og hans kone Harriet. Disse var godt kjent her hjemme etter at Maidment var sjefssekretær for Frelsesarmeen i Norge fra slutten av 1905 til begynnelsen av 1908.

Illustrasjon

Historien om Empress of Ireland gikk verden rundt. Her illustrasjon fra avisen Christian Herald.

Foto: CPO.ORG.UK. Christian Publishing and Outreach

For den norske Frelsesarmeen var det et særlig tap at ekteparet Maidment gikk bort.

Nyheten som gikk verden rundt fikk særlig oppmerksomhet i kristne aviser. Det sirkulerte historier om edel innsats og tiltro til Gud under kaoset som rådet.

Holder minnet i hevd

– Min far brøt sammen hver gang han snakket om det. Han tok farvel med foreldrene sine på dekk. De sa: «Vel, sønn, nå er det i Guds hender». Det viste hva slag tro de hadde, sier en rørt Gordon Green (93) til NRK da vi møtte ham på den årlige minneseremonien på Mount Pleasant Sementary i Toronto.

Empress of Ireland

Ombord på Empress of Ireland var hele ledelsen, et brassband og medlemmer fra den kanadiske Frelsesarmeen. Flere enn 150 av drøyt 170 personer omkom.

En Frelsessoldat forteller om Gracie Hanigan som pleide være på dette arrangementet inntil hun gikk bort i 95', som den siste av de overlevende, og et av kun 4 barn som ble reddet. Hele livet hadde hun hatt frykt ved lyden av rennende vann og mistet hele sin familie i forliset.

Frelsesarmeen forsøker å holde minnet levende om denne glemte tragedien.

– Når jeg spør skoleelever i Canada om de vet om «Empress of Ireland», svarer de gjerne «Empress of what!?», sier frelsessoldat Karl Larsson, med en vedmodig smil.

  • Les også:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters