Hopp til innhold

Italienske metall-rockere synger folketoner

Italienske norskstudenter og metalfans skal synge folketoner under Festspillene i Bergen.

Gorgoroth
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Ungdommene fra Italia lærte seg norsk for å mestre språket til sine hardtslående, norske metal-idoler.

Fra "Typisk norsk"

Kanskje er du blant dem som husker de ivrige, svartkledde, italienske studentene fra NRK-serien "Typisk norsk" med Petter Schjerven.

De lærte seg norsk ved det ærverdige La Sapienza-universitetet i Roma, og for svært mange av dem sprang den store norskinteressen ut fra at de hadde norske black metal-band som forbilder.

Petter Schjerven
Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

De kjenner historien om Greven, har god oversikt over det som rører seg i Norge, og er nysgjerrige på norrønt og nynorsk.

- Det er rundt 25 elever fordelt på tre årskull som lærer seg norsk i Roma akkurat nå, sier norsklektor Sven Otto Scheen ved instituttet for skandinaviske språk i Roma. 

- Vil bli populært

Nå får noen av dem - i følge norsklektoren "de mest svartkledde" - altså oppleve Norge på nært hold, under Festspillene i Bergen i månedsskiftet mai-juni. Dit er de italienske norskstudentene invitert for å synge norske folketoner i bergensgatene, under utendørsprogrammet "OiOi", der rammene ikke er så stramme.

- Et av hovedpoengene med OiOi er "sært og populært". Italienske black metal-fans som synger på norsk passer definitivt inn her. Jeg er overbevist om at dette blir et populært innslag i byens gater, sier Sølvi Ones til Bergensavisen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.