Hopp til innhold

På tide å slå opp?

På nettsiden Askmen.com får herrene ti tips om når det er på tide å avslutte forholdet. Det er viktig å minne seg selv på at disse ti punktene ikke behøver å bety at du og partneren må gjøre det slutt. Men de kan gi deg en grunn til å evaluere forholdet ditt.

Par i radiobil

SLUTT PÅ LEKEN: Er det slutt på lek og spontanitet i forholdet ditt, kan det være et faresignal.

Foto: Georgiy Rozov / Russian Look

Ragnhild Silkebækken
Foto: NRK

- Jeg hadde kunne spart meg for mange sene kvelder med uro og kjærlighetssorg, hvis jeg hadde hørt om de ti punktene tidligere i livet, sier Ragnhild Silkebækken som er programleder i Pepper & pasjon på radio.

Nettopp derfor har hun oversatt artikkelen med de ti puntkene, slik at du kan lese den her.

Ti faresignaler

10. Dere har liten kontakt
I begynnelsen av forhold sender du sms’er og ringer den du elsker ved enhver anledning. Nå har du sluttet å ringe eller tekste vedkommende, og når du ser at det er hun/ han som ringer, velger du stadig oftere å ikke svare på telefonen.


9. Dere har sluttet å snakke om framtiden.
En av de vanligste tingene for forelskede og par er å være involvert i hverandres liv og planer for framtiden enten det gjelder ferier, karriere, framtidige flytteplaner eller familieplanlegging. Hvis det ikke snakkes om fremtiden lenger, kan det være fordi det ikke finnes ønsker om en felles framtid.


8. Dere har sluttet å anstrenge dere i forholdet.
I begynnelsen av forholdet var dere begge ivrige på å foreslå ting å gjøre sammen, enten det var middagsavtaler, kino eller konsertbesøk. Har de planlagte og spontane lommene med tid til hverandre og kjærligheten sluttet å eksistere? Det kan det være et tegn på at forholdet bør evalueres.


7. Kranglene er blitt ufine.
Du bruker den informasjonen du har samlet gjennom samlivet til å tråkke på partneren din, der det sårer mest. Vet du at vedkommende har komplekser for en bred bak, har du begynt å bruke det i krangler mellom dere. Hun kan gjøre det samme, og eksponere dine mest private og dårlige sider, bare for å såre deg.


6. Kranglene sitter løsere.
Tidligere kunne du le av din partners sjarmerende talefeil eller uvaner, men nå blir du rasende og kaster hansken med en gang. Da er det viktig å være oppmerksom. Det kan se ut som om du har begynt å mislike partneren din, og irriterer deg over alt vedkommende sier og gjør. Forholdet trenger krisehjelp, og kanskje er et brudd bedre for begge, enn at en av dere er slem og ondskapsfull mot den andre.


5. Dere krangler offentlig.
Når dere skriver til hverandre i offentlighet, eller snakker nedsettende til hverandre i andres selskap er det definitivt et tegn på at forholdet er ute av kontroll. Hvis du har sluttet å bry deg om hvordan andre oppfatter dere som par og hvilke problemer dere har, er det et tydelig tegn på manglende respekt for din partner.


4. Du lengter etter uavhengighet.
I begynnelsen av forholdet kunne du nesten ikke bære tanken på å være fra hverandre. Nå har du begynt å foretrekke tid med venner og overtid på jobben, bare for å slippe å være sammen med partneren. Bruker du mye tid på å drømme deg tilbake til tiden da du var single, tenke på tidligere kjæresteforhold og det å være utro, er det kanskje på tide å innse at du ikke er på riktig sted og ta grep.


3. Du har hemmeligheter for partneren din.
En av de viktigste byggesteinene i et forhold er tillit. Det betyr at du forteller om opplvelser og intime detaljer fra eget liv og får kostet ut gamle spøkelser. Har du sluttet å dele det du opplever eller får vite om andre i din nærhet med kjæresten din? Er tilliten borte? Hvis du ikke lenger stoler på vedkommende, er det da grunn til å fortsette å være sammen?


2. Du oppfatter partneren din på en ny og ikke spesielt bra måte.
Hvis du kikker bort på kjæresten din, kan du se at oppstoppernesen som du i alle år har syntes vært søt og sjarmerende, plutselig får vedkommende til å se ut som en gris. Er det slik at når du ser på partneren din, er det kun de dårlige egenskapene og karaktertrekkene som kommer fram? Hvis du ikke klarer å se forbi små skjønnhetsfeil og menneskeligheter, da er det mye som tyder på at forholdet er på hell.

1. Dere har sluttet å ha sex.
I begynnelsen av forhold er vi utrettig på hverandre, men etter hvert kommer hverdagen og par finner sin egen rytme. Har det gått så langt at den eneste kilden til sex og lyst kommer fra sex- og samlivsråd i blader og på radio, er det kanskje på tide å komme seg vider.

Si din mening

Er du uenig i noen av punktene på listen, eller vil legge til andre ting? Send oss en e-post til Pepper@nrk.no

Kommentarer fra lytterne:

Er litt uenig i sexpunktet ditt. Gikk for 6 mnd ut av et 5 års samliv. Det siste året var ikke noe kult, men vi hadde sex et par ganger i uka for det. Faktisk helt fram til 2 dager før bruddet.

Mann 41. OSLO

Et annet viktig tegn er at man slutter å kysse. Da er man nærmere et brudd enn noen gang. Vi sluttet med det og levde i lag i 15 år slik, det ble aldri bra. Har kjæreste nå og vi kysser masse. Det er limet i forholdet vårt.

Jente 43.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.