Hopp til innhold

Gullpalmevinner er død

En av de fremste regissørene innen europeisk film er død. Greske Theo Angelopoulos ble truffet av en motorsykkel utenfor Athen og døde av skadene.

Theo Angelopoulos

Den greske filmregissøren Theo Angelopoulos

Foto: VOLKER HARTMANN / Afp

Han ble 76 år gammel.

Angelopoulos hadde avsluttet gårsdagens filminnspilling og var på vei hjem. Han ble påkjørt av en motorsykkel og brakt til nærmeste sykehus etter ulykken. Der døde han tirsdag kveld.

Den greske regissøren vant mange priser på alle de store filmfestivalene i løpet av sin over 40 år lange karriere.

Gullpalmevinner i Cannes

Han lagde langsomme filmer, ofte vakre og med innlevelse. Blant hans mest kjente er «Landskap i tåke» fra 1988 og «Oddyssevs' blikk» fra 1995.

I 1998 nådde han et høydepunkt i karrieren, da han fikk Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes med filmen «Evigheten og en dag».

Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos med Gullpalmen i Cannes.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Et annet høydepunkt i karrieren er filmen «Jorden gråter», Theo Angelopoulos filmtrilogi om 1900-tallets Europa.

Film om dagens Hellas

Theo Angelopoulos var midt i innspillingen av en film om den turbulente politiske og økonomiske situasjonen i dagens Hellas, da han ble truffet av motorsykkelen utenfor Athen.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.