Hopp til innhold

– Svenskene forstår ikke hva dette betyr for Norge

Den svenske forfatteren Jan Guillou tror kongen hadde sagt ja hvis han hadde skjønt hva grunnlovsjubileet 17. mai betyr for Norge.

Jan Guillou

Den svenske forfatteren Jan Guillou mener at kong Carl Gustaf sannsynligvis hadde kommet til Norge 17. mai om han hadde forstått hva grunnlovsjubileet betyr for nordmenn.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Den svenske forfatteren Jan Guillou tror svenskekongen hadde sagt ja til en festinvitasjon hvis han hadde skjønt hva grunnlovsjubileet 17. mai betyr for Norge.

– Svenskene forstår ikke hva dette betyr for Norge. Det er store forskjeller mellom svensk og norsk historie. Svenskene har ikke merkeår i historien som 1814, 1905, 1940 og 1945, sier Guillou til NRK.

– Sludder!

Det kongelige slott i Sverige sier at svenskekongen ikke besøker andre nasjoner på deres nasjonaldag. Og at dette er grunnen til at de ikke kommer til Norge for å feire grunnlovsjubileet 17. mai.

– Om kongen sier han ikke deltar på andre lands høytider, er det sikkert helt ok om det gjelder Thailand, eller hvilket som helts annet land i verden. Men 200 år etter Eidsvoll, det er en helt annen sak. Hadde kongen bare forstått hva dette innebærer, hadde han ikke kommet med slik formalia, sier Guillou.

Også hoffreporter i den svenske avisen Expressen, Johan T. Lindwall, reagerer på begrunnelsen fra det kongelige slott i Sverige.

– Sludder! Det er bare en dårlig unnskyldning, sier Johan T. Lindwall.

Han forteller at i fjor, da Wilhelm Alexander ble konge av Holland på «Drottningens dag», deltok kronprinsesse Victoria og prins Daniel.

– Dette er jo en symbolsk dag i Holland, så at man ikke deltar på slikt stemmer ikke, sier han.

– Har noe de synes er viktigere

Lindwall mener at det svenske kongehuset antakeligvis må ha noe de finner mye viktigere å gjøre på 17. mai, siden man dropper å feire sammen med Norge.

– Det svenske og det norske kongehuset står hverandre veldig nære. Kong Harald og dronning Sonja er jo personlige venner av vårt svenske kongepar og jeg har veldig vanskelig for å se hvorfor man takker nei om det ikke finnes noe annet på skjemaet.

Han synes også at det er merkelig at det danske kongehuset er på plass, men ikke det svenske.

– Jeg tror man har feilbedømt situasjonen. Man har takket nei og ikke innsett hvor stort det er for Norge, sier Johan T. Lindwall.

Basert på uvitenhet

Jan Guillou mener at begrunnelsen om ikke å komme til grunnlovsjubileet kun er basert på uvitenhet.

– Sveriges forhold til Norge preges av vennskap og uvitenhet. Ting som er hellige i Norge, i forbindelse med Norges selvstendighetskamp og historie, er helt ukjente i Sverige, sier han.

– Om det nå hadde vært en politisk tanke bak begrunnelsen om ikke å feire 200-årsjubileet, da hadde det vært alvorlig. Men dette er kun basert uvitenhet. Og jeg håper våre naboer ser det, og at vi kan sette strek over hele saken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.