Erik Poppes nye film - Larry Mullen (t.v) får instrukser av regissør Erik Poppe. Hovedrollen Rebekka spilles av franske Juliette Binoche (t.h). - Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Larry Mullen (t.v) får instrukser av regissør Erik Poppe. Hovedrollen Rebekka spilles av franske Juliette Binoche (t.h).

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Internasjonale stjerner i ny Erik Poppe-film

Filmstjernen Juliette Binoche og U2-trommis Larry Mullen Jr. er bare noen av skuespillerne i Erik Poppes nye storsatsning «A Thousand Times Good Night», en film han har basert på egne opplevelser.

Gry Blekastad Almås, Irland - Foto: NRK /
Foto: NRK

Den norske regissøren Erik Poppe jobber nå med sin nye film «A Thousand Times Good Night», og NRK møter ham på settet utenfor Dublin. Filmen som handler om en en verdensberømt krigsfotograf som balanserer jobb og familielivet i Norge, blir spilt inn flere steder i verden.

Teamet har vært i Kabul og i nærheten av grensen til Sør-Sudan og Uganda, skal til Marokke. Nå er de i Irland hvor store deler av handlingen foregår, og har akkurat flyttet seg til et hus utenfor Dublin,

– Det skal være i Irland, og det skal se ut som Irland. Men dette er en norsk historie, og jeg prøver å få med mye norsk, sier regissør Erik Poppe til NRK.

For handlingen i filmen er norsk, selv om det er internasjonale skuespillere med og den spilles inn på engelsk.

– Det ble en engelskspråklig film fordi det er en historie som skjer med mennesker som snakker veldig mye engelsk. Hovedpersonen reiser mye rundt i verden og fotografere og lever sitt liv der ute, sier han.

– Du har valgt store internasjonale navn til hovedrollene denne gangen, hvorfor det?

– Kort og godt fordi at det er en fin måte å klare å få historien ut til et større publikum. Samtidig føltes det helt naturlig for denne historien at det ble sånn.

Midt i en drøm

Erik Poppe - Regissør Erik Poppe. - Foto: Marianne Siebke / NRK

Regissør Erik Poppe.

Foto: Marianne Siebke / NRK

Poppe har laget flere kritikerroste filmer i Norge, og er kanskje mest kjent for Oslo-trilogien med «Schpaaa», «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE». Nå beskriver han det internasjonale samarbeidet som «en drøm».

– Det er som en drøm, jeg er midt i en drøm, og jeg kan nesten ikke forklare det annerledes, sier han.

Historien om en person som dras mellom jobben og familielivet er basert på Poppe selv, og han beskriver fraværet fra familien sin som «noe av det tyngste han opplever».

– Det er langt på vei min egen historie jeg forteller, men jeg har gjort meg selv til kvinne. En vakker kvinne, sier han.

Og den vakre kvinnen spilles av den franske stjernen Juliette Binoche, Oscar-vinneren fra «Den engelske pasienten» og store filmer «Chocolat» og «Paris, je t'aime».

(Saken fortsetter etter videoen)

Erik Poppes nye film, A thousand times good night, spilles i disse dager inn i Dublin.

Erik Poppe lager film i Dublin, med Juliette Bincohe i hovedrollen.

– 10 år med Binoche på gulvet

Poppe forteller at det er «helt fantastisk» å jobbe med den franske skuespilleren.

– Vi har slåss, vi har krangla, og hennes franske temperament har jeg sjelden opplevd maken til. Men hun er utrolig dedikert, og hun går inn i denne historien med hele kroppen og sjela si, sier han.

Og den norske regissøren var ikke snauere enn at han ønsket et realt stilskifte for Binoche da hun dukket opp på settet.

– Da hun kom hit hadde hun ganske langt og rufsete hår, og det jeg sa var: jeg hadde lyst å klippe håret ditt, kan jeg få lov til det. Så så hun på meg, og sa: ja, hvor mye vil du ta? Nesten alt, sa jeg.

Og det endte med at Binoche fikk sin faste frisør fra London flydd inn, og det ble klippet i vei.

– Da jeg så Juliette Binoche sine siste 10 år ligge på gulvet tenkte jeg: Hjelp, hva har jeg gjort nå, sier Poppe.

– Treffer hjertet mitt

Men Binoche hadde ingen problemer med å klippe av seg håret, og sier at det er en spennende reise å jobbe med Erik Poppe.

– Vi har brukt to uker nå på å lære hvordan begge jobber. Han er åpen for forandringer, så vi samarbeider og prøver å forstå hverandre. Det tar jo litt tid, fordi vi kommer fra forskjellige planeter. Men jeg synes det er gøy å se han dra utenlands og utvikle seg, sier hun.

Binoche velger hvilke prosjekter hun selv ønsker å jobbe med, og sier at historien og manuset traff henne i hjertet.

– Det er et tegn om at jeg bør gå videre med prosjektet. Jeg visste ikke så mye om krigsfotografer, men da jeg så bilder i magasiner følte jeg meg ukomfortabel. De er veldig sterke i voldelige situasjoner, sier hun.

Hun (Rebekka, rollefiguren, journ.anm.) dras mellom jobben og familien?

Ja, i alle familier, når noen gjør noe farlig, er det vanskelig uansett årsak. Og som krigsfotograf spør du deg hvorfor du må dra til de farligste stedene i verden og ta del i det. Men jeg tror at når man først er inne i det, er behovet så stort fordi man føler det er så viktig for folk å få vite, sier Binoche.

James Joyce, Beckett og U2

En annen verdensstjerne som også har fått plass på rollelisten er trommeslager Larry Mullen jr. fra det irske bandet U2.

– Jeg må jo bruke Irland for det det er verdt, og for meg er Irland Beckett, James Joyce og U2, sier Erik Poppe.

Og slik endte det med at trommeslageren i U2 havnet i filmen, selv om han ikke har noen skuespillererfaring.

– Han (Mullen) så filmene mine, vi kom i kontakt, og så sa han at han svært gjerne ville være med. Han pendler mellom oss og U2, og gjør det fantastisk fint som skuespiller, sier Poppe.

Mullen selv trives, men synes det er dypt vann han har beveget seg ut i.

– Jeg har brukt hele livet bak et trommesett, og jeg trengte å gjøre noe annet. Men for meg er dette som å stå på kanten av en klippe, for jeg er ikke komfortabel med det, sier Mullen.

Filmen skal etter planen være ferdig innspilt før jul og ha premiere i 2013.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.