Hopp til innhold

Dagbladet må betale én million kroner til Schjenken

Dagbladet må betale ambulansesjåfør Erik Schjenken én million kroner i oppreisning for ærekrenkende uttalelser etter den såkalte «Ali Farah-saken».

Ali Farah i Sofienbergparken

Dette bildet ble tatt like etter at Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i august i fjor.

Foto: Caroline Drefvelin

I dag falt dommen i Oslo Tingrett. Dagbladet må betale én million kroner i oppreisning til eks-ambulansesjåføren Erik Schjenken.

– Det viktigste for meg er at jeg kan gå rundt uten å føle at folk mener jeg er en rasist. Det er oppreisningen av meg som person som er det viktigste, ikke pengene, sier Schjenken til NRK.

I 2010 saksøkte Schjenken Dagbladet og krevde oppreisning for ærekrenkende beskyldninger etter ambulansedramaet i Sofienbergparken 6. august 2007.

– Det er en overraskende dom, beløpet er vanvittig høyt. Hvis en ser på rettspraksis de siste årene har tendensen vært at det er vanskelig å nå fram i injuriesøksmål, sier leder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle til NRK.no.

Stanghelle tror Dagbladet vil anke, men tar forbehold om at han ikke har lest alle premissene i saken, og at han kun har sett domsslutningen.

LES OGSÅ: Eks-ambulansesjåfør nektet yrkesskadeerstatning

– Utsatt for hetskampanje

Schjenken gikk til søksmål mot Dagbladet med påstand om 1,5 millioner kroner i oppreisning. Han mente han ble utsatt for en tilnærmet hetskampanje i avisen, der ambulansesjåførene i en rekke artikler ble anklaget for å være rasister.

Ambulansesjåførene ble også beskyldt for ikke å ha undersøkt pasienten grundig nok, og for å ikke ha registrert at han hadde en alvorlig hodeskade.

Saken har vært en av de mest omtalte voldssakene i Norge.

– Det har vært et sammenhengende helvete i snart fire år, og i dag var det plutselig over. Det var en rar, men veldig god følelse, sier Schjenken.

Erik Schjenken i I kveld-studio

Dagbladet ble tirsdag dømt til å betale en million til eks-ambulansesjåfør Erik Schjenken.

Foto: NRK

Les også: - Mediekjør på helsa løs

– Dommen mangler viktige drøftinger

Tingrettens har i sin avgjørelse vurdert om Dagbladet hadde tilstrekkelig dekning for sine sterkt kritiske ytringer mot ambulansemennene. Retten mente de ikke hadde slik dekning, og at det ikke ble gjort en grundig nok undersøkelse av saken, blant annet av vitnene på stedet.

– Dommen mangler viktige drøftinger for grensen til ytringsfrihet, og grensen for hvor langt du kan gå i en leder-artikkel eller kommentar. Vi synes det er en underlig dom, sier Lars Helle, ansvarlig redaktør i Dagbladet.

Han sier Dagbladet ikke kan leve med denne dommen, og de vil trenge noen dager for å drøfte en eventuell anke.

– Hvis denne tingretts-dommen står kan både Dagbladet, NRK og andre medier legge ned, for da har vi ikke noe å bidra med i samfunnet. Dommen legger store bånd på den umiddelbarheten som kreves i dekningen av en nyhetssak, sier Helle.

– Saken har den konsekvensen at tabloid-pressen må passe seg for å henge ut privatpersoner på det groveste. Det synes jeg er på sin plass å markere, sier Schjenkers advokat, Carl Bore.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)