Hopp til innhold

Riksrevisjonen avviser granskning av NRKs presseetikk

Riksrevisjonen avviser at de ønsker å granske NRKs arbeid med presseetikk. – Vi skal undersøke, det er noe helt annet, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen.

Therese Johnsen

Ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen

Foto: Peter von Tangen- Jordan / NRK

Johnsen påpeker at det er Kulturdepartementet som eier NRK og at departementet har utnevnt et styre.

– Dette styret har et stort ansvar for å følge opp selskapet og sikre en god drift. Det er det vi nå vil undersøke, ikke granske, sier hun. Men hun vedgår at undersøkelsen også kan gjelde etiske spørsmål.

– Ren rutine

Hva er forskjellen på en undersøkelse og en gransking?

– En granskning er noe veldig alvorlig. Dette er en rutinesak, sier Therese Johnsen.

Riksrevisjonen har varslet NRK om en utvidet selskapskontroll, hvor de vil se på styrets oppfølging av internkontrollen med presseetiske spørsmål.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen informerte om endringer i nyhetsdivisjonen 14. mai 2013.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Foto: Magne Hansen / NRK

Kjersti Løken Stavrum

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum

Foto: NTB scanpix
Svaret fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var å be om et møte.

Er overrasket

– Vi er spørrende til om det er Riksrevisjonens oppgave å ettergå dette. Det er et viktig prinsipp i Norge at staten ikke har en rolle i medienes selvdømmeordning, sier Eriksen, som er overrasket over brevet.

Dette kan da ikke være Riksrevisjonens oppgave. Jeg har aldri hørt på maken, ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med.

Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, og sekretær i Pressens Faglige Utvalg, Per Edgar Kokkvoll, tror nesten ikke sine egne øyne og ører.

– Dette kan da ikke være Riksrevisjonens oppgave. Jeg har aldri hørt på maken, ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med, sier han til Dagens Næringsliv.

– Til å vurdere redaksjonelle spørsmål har vi heldigvis Pressens Faglige Utvalg, Kringkastingsrådet, Medietilsynet, Kringkastingssjefen og hans nærmeste medarbeidere, sier han.

– Vi vil, i fortsettelsen av undersøkelsen, tydeliggjøre skillet mellom styrets ansvar og den redaksjonelle friheten til Kringkastingssjefen, hvis det ikke har kommet tydelig fram, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen.

Ikke beroliget

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum er ikke beroliget.

– For meg blir dette helt feil. Riksrevisjonens brev til NRK forteller meg at de har tenkt til å ettergå etikken som utøves i NRK, sier hun.

Det er også slik at Riksrevisjonen jobber på oppdrag fra Stortinget og rapporterer dit.

– Dermed blir NRK og NRKs journalistikk en sak for Stortinget. Det kan den ikke bli. Journalistikken har som oppgave å overvåke myndighetene i Norge. Norsk journalistikk må være uavhengig, påpeker Stavrum.

Riksrevisjonen opererer på vegne av Stortinget. NRK og NRKs journalistikk kan ikke bli en sak der. Journalistikken har som oppgave å overvåke myndighetene i Norge. Norsk journalistikk må være uavhengig. Dette blir helt feil.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum

Ved nyttår viste en opptelling at NRK er felt 24 ganger i Pressens Faglige Utvalg de tre siste årene. Dette er flere enn Aftenposten, VG, Dagbladet og TV 2 til sammen, som er felt 19 ganger i samme periode.

Therese Johnsen i Riksrevisjonen sier at det ikke er noen spesiell grunn til at de vil kontrollere NRK akkurat nå.

– Vi fører kontroll med alle større statlige selskaper, og NRK er et av disse. Det er ikke noen krise som ligger bak dette, sier hun.

Dette er brevet fra Riksrevisjonen til Per Edgar Kokkvold:

Riksrevisjonen planlegger en revisjon av NRK AS. Det vil ikke være en tradisjonell regnskapsrevisjon, men en såkalt "utvidet selskapskontroll". I revisjonen vil det være aktuelt å se på om NRK har rutiner, insentiver og redaksjonelle kontroller som sikrer presseetiske hensyn i produksjon og kringkasting. Vi vil særlig se på styrets og eiers oppfølging av dette, men ta hensyn til de begrensninger som ligger i styrets mandat til å styre NRK på grunn av kringkastingssjefens redaksjonelle frihet.

NRK-plakaten og Vær-varsom plakaten er viktige standarder for å vurdere NRKs styring for å sikre presseetiske hensyn. Spørsmålet er så hvordan NRK bør styres for å overholde disse standardene. Vi trenger noen operasjonelle revisjonskriterier for å vurdere det. Som operasjonelle revisjonskriterier ønsker vi å bruke et sett suksessfaktorer for ivaretakelse av presseetiske hensyn i produksjon og kringkasting, så langt det er mulig å sette felles normer for dette. Disse suksessfaktorene ønsker vi å vurdere NRK opp imot. I forbindelse med det ber vi om et møte med deg om de suksessfaktorer som du mener er viktige for etterlevelse av presseetiske standarder i et mediehus som NRK.

Dernest ønsker vi å få noen synspunkter fra deg på hvilke av disse suksessfaktorene styret har myndighet og ansvar for. Styret har generelt et ansvar for at NRK har god intern kontroll, men samtidig skal kringkastingssjefen ha en redaksjonell frihet. Går det an å angi hvilke elementer av intern kontrollen styret i NRK kan/bør påvirke og forelegges, og hvilke elementer styret ikke skal blande seg inn i?

Vi ønsker også å få noen synspunkter fra deg på hva som er viktige årsaker til at NRK har hatt relativt mange fellelser i PFU de siste årene, og om de tiltakene NRK har lansert i 2013 vil kunne være tilstrekkelige for å unngå framtidige fellelser.

Den informasjonen vi får fra deg vil vi bruke til planleggingen av revisjonen, dvs. for å etablere revisjonskriterier, problemstillinger og metoder for revisjonen. Vi vil bruke ulike kilder for å identifisere mest mulig autoritative revisjonskriterier. I planleggingsfasen går vi gjennom litteratur og dokumenter på dette området og gjennomfører flere møter, blant annet med NRK selv.

Riksrevisjonen

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor