Hopp til innhold

P4 svikter mangfoldet

P4 mangler flerkulturelle programmer og kan vente seg sanksjoner fra Medietilsynet.

Imam Daayiee Abdullah er gjest i sesongens siste Radio Migrapolis

Fra Migrapolis i NRK

Foto: Else Karine Archer / NRK

I undersøkelsen "Nye nordmenn på lufta" har medieforsker Gunn Bjørnsen sett på hvordan NRK, TV2, P4 og Radio Norge bruker flerkulturelle kilder og temaer.

Bjørnsen har analysert radio- og tv-programmet "Migrapolis" i NRK, Radio Norges "Babel" og programmene med Einar Gelius i P4. I TV 2 har hun plukket ut utvalg gjennom hele året.

Hun sier P4 kommer dårligst ut sammenlignet med de andre.

- Med bakgrunn i programmer som i utgangspunktet er tenkt å oppfylle programkravene fra Medietilsynet, finner jeg ingen program som har flerkultur som hovedtema.

Sprikende

I analysen har Bjørnson registrert blant annet kilder, temaer, og bakgrunnen til reporter som "flerkulturelt".

Bjørnsen sier programkravene om hvor mye flerkulturell dekning de ulike radio og tv -stasjonene skal ha er veldig sprikende.

- For eksempel er kravene til både Radio Norge og P4 veldig presist og konkret formulert: i P4 skal man ha 80 sendinger og 70 timer om og for det flertkulturelle Norge. I TV 2s programkrav sies det kun at man skal ha egne programmer eller programinnslag for etniske minoriteter.

En utfordring her ligger jo i "for" og "om" - et program "om" noe flerkulturelt vil ikke nødvendigvis fungere for en tenkt flerkulturell målgruppe, sier Bjørnsen.

Ikke overrasket

Undersøkelsen "Nye nordmenn på lufta" er bestilt av Medietilsynet. Rådgiver Marie Therese Lilleborge sier tilsynet hadde forventet varierende dekning på det flerkulturelle området.

- Vi er i utgangspunktet ikke forundret, men det er først ved en større undersøkelse vi kan fastslå om tilbudet er i samsvar med vilkårene eller ikke.

Lilleborge sier undersøkelsen viser at P4 må forbedre seg.

- For P4 mener vi tilbudet de hadde i 2008 ikke er i samsvar med våre krav. Derfor kommer vi til å varsle sanksjoner .

Mer om Medietilsynet og P4: Tilsyn ut mot Radio Norge og P4

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters