Hopp til innhold

Opprørt over at Tajik er muslim

I avisenes nettdebatter er mange opprørte over at vår nye kulturminister er muslim. – Er det noen som takler den sosiale mediedebatten så er det Hadia Tajik, sier analytiker.

Hadia Tajik

Vår nye kulturminister Hadia Tajik får allerede første dag i jobben kjørt seg i landets nettdebatter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hun er ung, dyktig, flink, fremadstormende. Og muslim. Tidenes yngste statsråd får kjørt seg allerede første dagen i ny jobb som kulturminister. Nettets kommentarforumer flommer over av irriterte ytringer om at vår nye kulturminister er muslim. Landets nettmoderatorer har nok å gjøre.

Hva blir det neste? Muslimsk statsminister? På tide at FRP kommer til makten!

Bonaqua1, Aftenposten.no.

Svein Tore Marthinsen

Svein Tore Marthinsen

– Tajik er kanskje den i regjeringen som har den beste kompetansen når det gjelder sosiale medier. Hun blogger, er god på Twitter, og generelt vant til å få pepper i disse mediene. Det må man venne seg til når man er en synlig politiker i dag, sier sosiale medier- og politisk analytiker, Svein Tore Marthinsen til NRK.no.

Kommenterer at hun er muslim

Hadia Tajik (29) har lang erfaring i stortingets korridorer og har lenge vært regnet som et av de største politiske talentene i sin generasjon i Norge. De fleste innlegg i debattforumene på landets nettaviser gir henne virtuelle skulderklapp, men det flommer også over av innlegg fra skeptikere som velger å fokuserer negativt på at vår nye kulturminister er muslim.

Vår nye kulturminister skal vel ned på Yongstorget i kveld å hylle Mohammed. Vi Nordmenn ødlegger jo deres identitet. Vi er i Norge, er det vi eller muslimene som er urene hedninger??

G.J.H, Aftenpostens debattforum

Svein Tore Marthinsen mener folk må få lov til å si det de mener så lenge det ikke går over streken av det vi forbinder med god debattkultur.

– Det er ikke noe problemer med at de ytrer seg, det som er problemet er om det blir en skjev balanse i disse kommentarfeltet, sier han.

Stoltenberg tar en drøy sjanse nå, kunne han ikke først ha ansatt en durkdreven mullah og ikke en ungjente? Litt sånn Jagland-strategi, når han deler ut fredsprisen til alskens krigshissere!

Dagbladets nettdebatt

– Bør gå i dialog med kritikere

Marthinsen mener Tajik kan snu disse kommentarene til sin fordel og skåre poeng.

– De fleste politikere kan bli flinkere til å gå i dialog med sine kritikere på nett. Hun har jo andre ting å gjøre enn å svare på hver enkelt kommentar, men hun kan godt kommentere en gang. Det vil være uvanlig at en statsråd gjør dette, men det hadde vært veldig sunt og godt for disiplinen i kommentarfeltet, og absolutt noe hun burde prøve på, sier han.

Se hva som skjer i andre land hvor muslimer styrer! Vår tradisjon bygger på kristne grunnverdier, og ikke islamistiske! Ser du for deg en kristen mann med norsk bakgrunn blir kulturminister i Pakistan?

Aftenposten.no

Martinsen anbefaler alle politikere og ledere å være aktive i kommentarfelter på nett. Han mener mange av dem er flinke til å få ut sine meninger på nettet, men ikke like flink til å lytte til andres innspill.

– Nye medier er glitrende lyttekanaler. Her har politikere generelt en lang vei å gå når det gjelder å utnytte dette potensialet. Man kan ikke lenger kommunisere på den gamle måten, man må være villig til å snakke med og ikke bare til mennesken.

Veldig mange her som uttrykker bekymring over at Norge omsider har fått sin første muslimske statsråd. Til det er det bare å si at våre politikere skal speile folket, så dette var egentlig på tide. Og slik jeg har lært å kjenne Hadia gjennom media så tror jeg hennes sinnelag er langt mer demokratisk enn hva som er tilfelle for forfatterne av mange av kommentaren under denne saken. Hadia er først og fremst en dyktig politiker, født og oppvokst i Norge og med norske idealer. Slutt med småligheten folkens, den er litt ekkel.

Aftenpostens nettdebatt

Grunnet sjikanerende innlegg har vi dessverre vært nødt til å stenge kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.