Hopp til innhold

- Flytting av Dagsrevyen forer idrettshatere med berettiget kritikk

OL ble en formidabel suksess for NRK. Kringkastingsrådet var likevel kritisk til deler av NRKs sendinger.

Marit Bjørgen avgjorde stafetten

Kringkastingsrådet hadde NRKs OL-sendinger oppe til diskusjon torsdag.

Foto: Sari Gustafsson / Scanpix/AFP

OL-ukene ble en av de største TV-suksesser i dette årtusene. I snitt hadde NRK over 1 million seere hver kveld under OL i Vancouver 2010. Under dagens møte i Kringkastingsrådet var de fleste av medlemmene svært positive til NRKs OL-sendinger. Likevel gikk diskusjonen rundt flere ting som kunne vært bedre.

Kritisk til flytting av Dagsrevyen

At Dagsrevyens sendetid ble flyttet og et par ganger kortet ned, ser ut til å ha irritert noen av seerne. Også deler av Kringkastingsrådet var kritiske til dette.

– Det har noe med symbolverdien å gjøre. Flytting av Dagsrevyen forer idrettshatere med berettiget kritikk, sier Gerd Von Der Lippe, og fikk tilslutning fra flere av de andre i Kringkastingsrådet. Men, ikke alle var enige;

Knut Haavik

Knut Haavik

Foto: NRK

– Jeg synes det var helt riktig å flytte Dagsreveyen. Det er jo ikke akkurat ei Høymesse. Er du nyhetshungrig kan du gå inn på mange nettsider å få stadige oppdateringer, sier medlem av Kringkastingsrådet, Knut Haavik, som mente NRKs OL dekning var fantastisk. Både fra utøvernes og NRKs side.

– Diskusjonen overrasker meg ikke. Å flytte enkeltprogrammer under OL er et av de vanskeligste enkeltspørsmålene innen programsettingen. Jeg synes det var en god debatt, men konstaterer en manglende konklusjon fra Kringkastingsrådet. Det anser jeg ikke som kritikk, sier kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas.

Lite publikumsklager

Publikumsservice fikk 300 klager fra publikum over at NRK sendte for mye sport under OL.

– Dette er lite. Vi fant 183 medlemmer i forskjellige Facebookgrupper, som syntes det ble sendt for mye sport under OL. Til sammenligning er det nesten 25.000 medlemmer i gruppa som vil ha Drømmehagen tilbake, sier mediedirektør i Kringkasterdivisjonen, Øyvind Lund.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Hans-Tore Bjerkaas

Foto: Steinarr Sommerset / NRK

– 300 klager til Kringkastingsrådet er ikke akkurat en seerstorm, sier Knut Haavik.

Sportsjournalistikken

Andre ting som ble diskutert og kritisert i Kringkastingsrådet var sportsjournalistikken.

– Reporterne hadde for mye fokus på publikum. De kunne hatt langt mer fokus på utøverne, sier Gerd Von Der Lippe. Hun mener mange av seerne er interesserte i, for eksempel treningen frem mot OL.

– NRK har en tendens til å undervurdere publikum; Vi kunne fått mer informasjon, for eksempel hvordan trente Bjørgen i forhold til Justyna Kowalczyk. Hvordan trente de forskjellige utøverne i forhold til sine konkurrenter?, sier Von der Lippe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.