Hopp til innhold

Premiere: Nærkamp

Spesialsending av Nærkamp: Alle episodene sendes søndag 3. november fra 21 til midnatt. Få med deg Victorias brutale møte med Forsvaret.

Nærkamp
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Hele serien kan også høres på nett – se lenger ned i saken.

Jentene som begynner på befalsskolen, er enten lesber med stramme hestehaler – eller sånne som aldri får noe – eller aldri får nok. Romanen Fittekvote har blitt hørespill.

Kvotering er fittekvote
Victoria har pene negler og rosa koffert. Og vil bli befal. Men for hver jente som tas opp på befalsskolen, ryker det ut en gutt som er bedre kvalifisert. Sier gutta. Blant gutta i Forsvaret heter kjønnskvotering ganske enkelt fittekvote.

Dette er tema i radiodramaserien Nærkamp som er basert på den prisbelønte romanen Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal.

Nærkamp, Emil Johnson, Kaia Varjord

Kaia Varjord spiller Victoria som ønsker å komme inn på befalsskolen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Kjønnskamp

- Jenter i Forsvaret? Inn blant griseprat og testosteron? Det er å be om bråk, og problemet dukker stadig opp i nyhetsbildet. I Radioteatret kan vi virkelig gå på innsiden av hva som skjer når en jente søker seg inn på befalsskolen, sier produsent Carl Henrik Grøndahl.

Radioteatret ønsker med Nærkamp å tematisere at Forsvaret også er en arena for kjønnskamp, og vise de utfordringene kvinner kan møte når de går inn i Forsvaret.

- Hver femte kvinne som slutter, gjør det på grunn av mobbing eller seksuell trakassering. Forsvaret er kanskje den siste mannsbastionen. Dette er en virkelighet norsk ungdom møter, og som få kjenner til, sier Grøndahl.

Det er første gang Radioteatret går tett inn på soldatlivet.

Nærkamp, Kaia Varjord

Victoria (Kaia Varjord) får et tøft møte med Forsvaret.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK


Fete ladegrep
Nærkamp er en tøff radiodramaserie i tre episoder, som nå har premiere i Radioteatret.

- En av utfordringene har vært å få det saftige militærlivet inn i et rent og tørt hørespillstudio. Høre fete ladegrep fra skuespillere som aldri har tatt i et gevær. Men det mestrer de suverent. Og Amandaprisvinner Kaia Varjord får virkelig prøvd seg i hovedrollen med søle og mannskit, sier Grøndahl.

Det er Axel Hellstenius som har skrevet serien for radio. Hilde Rolfsnes står for lyddesign og Morten Thomte regi.

Premiere på Nærkamp i NRK P2 søndag 13. oktober. Sending kl.15.03 med reprise mandag kl. 21.03. Alle episodene kan høres her på nett.

I første episode kjemper Victoria både med moren, kjæresten og selvrespekten. Kommer hun gjennom aspirantperioden helskinnet? Blir hun tatt opp på skolen?

Episode 1 En av gutta


Episode 2 Fittekvote


Episode 3 Full krig

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.