Hopp til innhold

Mormor rømmer til storfamilien

Mormor rømmer fra gamlehjemmet til barnebarna, som lever i en moderne storfamilie. I film-musikalen «Mormor og de åtte ungene» er det dine og mine barn, og et felles i magen.

Mormor og de åtte ungene

Disse spiller i den nye film-musikalen: Hedda Kanutte Grytten og Ada Elektra Grytten (Milly og Mina), Amund Wiegand Blakstvedt (Mads), Emma Spetalen Magnusson (Marte), Frida Hellen (Maren), Arnold Efraim Vogt Granqvist (Martin), Ingrid Bolsø Berdal, Petronella Nygaard (Mona) og Thomas Bye

Foto: Carl Christian Raabe

I en park i Oslo er Lisa Marie Gamlem i gang med opptakene til sin aller første spillefilm. Men det er arvesølvet hun tar tak i, når hun lager musikal og film av Anne-Cath. Vestlys «Mormor og de åtte ungene».

Regissør Lisa Marie Gamlem

Regissør Lisa Marie Gamlem

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Det har ikke vært laget så mange fullblods norske musikaler. Formen tilfører ny energi og nytt innhold til en klassisk perle, sier hun.

Morten i magen

I samråd med Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly, har hun forandret litt på den store kjernefamilien. Det er dine barn og mine barn, og det felles kjærlighetsbarnet, Morten Minstemann, ligger fortsatt i mors mage.

Mor spilles av Ingrid Bolsø Berdal, og Thomas Bye er mors kjæreste Are.

– Det blir flere forviklinger i en moderne familie, sier Lisa Marie Gamlem.

– Ærefrykt og dyp glede

Marit Opsahl Grefberg

Marit Opsahl Grefberg

Historien om mormor og de åtte ungene i byen er filmatisert én gang tidligere, i 1977, med Anne-Cath. Vestly selv i hovedrollen som mormor. I den nye filmen har Marit Opsahl Grefberg tatt utfordringen på strak arm.

– Jeg føler at jeg har fått en stor oppgave. Det er litt skummelt, og mye hardt arbeid, men det fyller meg med dyp glede, sier hovedrolleinnehaveren, som er amatørskuespiller.

– Med en gang jeg så Marit tenkte jeg: Der kommer mormor, sier Gamlem.

– Har ikke sett filmen

Amatørskuespilleren har spilt mormor før, da med Anne-Cath. Vestly på sidelinjen som regissør og rådgiver.

Anne-Cath. Vestly

Anne-Cath. Vestly

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Hun var tilbakeholdende med å fortelle meg hvordan jeg skulle tolke rollen, og på det tidspunkt hadde hun selv ikke spilt mormor, verken på film eller teater, forteller Grefberg.

Filmen fra 1977, med forfatteren i hovedrollen som mormor, har hun med vilje latt være å se på nytt.

– Jeg må jo finne fram til det som bor i meg selv først og fremst. Men jeg føler at jeg har med meg Anne-Cath. Vestly hele tiden. Manuset og ideen. Alt er hennes, sier hun.

I det virkelige liv er hun mormor til fire og farmor til én. – Jeg er nok som moderne besteforeldre flest, nokså travel, sier Grefberg.

Hun varmer seg litt på tanken om at hun var den første som spilte mormor på en scene. Da det senere ble Anne-Cath. Vestlys tur, sendte jeg et kort til henne hvor det sto:

«Trenger du råd, så ta kontakt. Lykke til!» Det var morsomt, sier Marit Opsahl Grefberg.

Mormor og de åtte ungene

Mormor spilles av Marit Opsahl Grefberg

Foto: Carl Christian Raabe

Musikalen og filmen «Mormor & de 8 ungene » skal pågå i Oslo-området frem til slutten av oktober. Den får premiere høsten 2013.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor