Hopp til innhold

Milliardærgave til besvær

Skulpturparken raserer skogsidyllen! Planene for Ekeberg i Oslo gir flere og bedre opplevelser! Så langt fra hverandre står tilhengere og motstandere av gaven fra millardær Christian Ringnes.

Utsikt mot Oslo sentrum

Ekebergrestauranten og skogen omkring.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Christian Ringnes

Christian Ringnes

Foto: Monster/NRK

Nå kan den omstridte saken bli utsatt til etter valget i september. Finanskomiteen kan gå inn for en utsettelse i ettermiddag, og da blir skulpturparken en valgkampsak. Den står ennå på morgendagens sakskart til bystyret.

Det begynte med Ekebergrestauranten, som er et av landets fineste eksempler på klassisk funksjonalisme. Den ligger i Ekebergskrenten med utsikt mot Bjørvika og Operaen.

Millardær og eiendomsinvestor Christian Ringnes overtok den forfalne restauranten, pusset den opp og gjenåpnet i 2005.

– Utgått på dato

Støy ble det først da Ringnes la fram planer for en skulpturpark i området rundt restauranten. 80 kvinneskulpturer skal plasseres i et område på 255.000 kvadratmeter. «En gave» til Oslo, kalte han det.

Ringnes lanserte ideen om en skulpturpark for å hylle kvinnen og det feminine i alt sitt mangfold. En idé utgått på dato, og uten å spørre folket om hva de ville med skogen.

Marianne Sunde, Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen

– Alt for å glede

– Dette er ikke et økonomisk prosjekt, alt skal være til publikums glede, sa Ringnes, som satte av 300 millioner kroner til prosjektet, i form av eiendomsaksjer.

Ola Elvestuen

Venstres leder i Byutviklingskomiteen, Ola Elvestuen.

Foto: Svein Ommundsen

Det er flertall i Oslo bystyre for skulpturparken på Ekeberg, men saken kan bli utsatt på grunn av en 50 år lang avtale kommunen må inngå med Oslo-millardæren.

Venstres leder i Byutviklingskomiteen, Ola Elvestuen, mener avtalen er så dårlig at den bør stanses, og at saken bør utsettes.

– Vi bør ha en grundig diskusjon om en avtale som setter ut forvaltningen av kommunal skog for en så lang periode, mener han.

– Tapt for all fremtid

Til tross for flertallet for skulpturpark i bystyret, har ikke Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen gitt opp kampen.

– Ringnes er smart. Han fant ut at dersom han ga en skulpturpark i gave til Oslo, ville det gi en mulighet til å få innpass i friluftsområdet og å utvikle næringsvirksomhet, skriver en av folkeaksjonens ledere i en kronikk i Aftenposten.

Marianne Sunde tror skogen er tapt for alltid, dersom Ringnes får det som han vil.

– Mer skogsidyll

Tone Lindheim er professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap og landskapsarkitekt.

Hun mener at reguleringsplanen for området tar sikte på å bevare og forsterke skogsidyllen på Ekeberg. Området er slitent.

– Ekeberg kan foredles til en rausere skogspark, til glede for flere, skriver hun i et debattinnlegg.

Hør Kari Jaquesson fra folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen og Eirik Lae Solberg, leder av finanskomiteen fra Høyre i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP