Hopp til innhold

Latin-Amerikas første Pulitzer-vinner er død

Den kubansk-amerikanske forfatteren Oscar Hijuelos er død, 62 år gammel.

Obit-Oscar Hijuelos Oscar Hijuelos

Oscar Hijuelos skrev om latin-amerikanske miljøer i New York.

Foto: Stephen J. Boitano / Ap

Hijuelos fikk Pulitzer-prisen i 1990 for The Mambo Kings Play Songs of Love. Romanen var hans store gjennombrudd og ble filmatisert i 1992 med Armand Assante og Antonio Banderas i hovedrollene.

Hijuelos var den første latin-amerikaneren som fikk den prestisjetunge prisen.

Ifølge forfatterens agent, Jennifer Lyons, døde Hijuelos av hjerteinfarkt mens han spilte tennis i Manhattan på lørdag.

Skildret eksiltilværelsen i USA

The Mambo Kings Play Songs of Love kom ut på norsk i 1992 med tittelen Sangen om den vakre Maria.

Boken handler om to kubanske musikerbrødre, Cesar og Nestor Castillo, som reiser til New York og slår gjennom på 1950-tallet med platen «Beautiful Maria of my Soul».

Den amerikanske forfatteren, hvis foreldre utvandret fra Cuba, var kjent for sine skildringer av latinamerikansk-ættede miljøer i New York og av amerikanske kubaneres eksiltilværelse.

The Mambo Kings spiller opp!

En nyere norsk utgave av «The Mambo Kings Play Songs of Love», utgitt av Cappelen Damm i fjor.

Foto: Cappelen Damm

– Jeg kjøpte The Mambo Kings Play Songs of Love som bokklubbmedlem tidlig på nittitallet. Senere fikk jeg gleden av å være redaktør for den norske utgaven av oppfølgeren, Den sanne historien om vakre Maria, sier Mariann Fugelsø Nilssen i Cappelen Damm.

Hun mener at Hijuelos var en av de fremste forfatterne i romantradisjonen med immigrasjon og eksil som tema.

– Forfatterskapet var ikke preget av minimalisme, men derimot en frodig, lyrisk og lidenskapelig fortellerstil. Hans sterke forhold til musikk kan merkes i alt han har skrevet, men ikke minst er det kjærligheten til Cuba som er fremtredende, fortsetter hun.

Hijuelos debuterte med romanen Our House in the Last World i 1983. Etter suksessen med The Mambo Kings Play Songs of Love, skrev han en rekke andre romaner, deriblant The Fourteen Sisters of Emilio Montez O'Brien (1993), Mr. Ives' Christmas (1995) og Empress of the Splendid Season (1999).

Hans siste bok, memoarene Thoughts Without Cigarettes, kom ut i 2011.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.