Hopp til innhold

Verdifullt fra innsiden

Hvordan er det å sitte i fengsel? Hva gjør fangene hele dagen? Med boken "Fengslet. En bok om å sitte inne" forsøker Bjørn Arild Ersland å svare på slike spørsmål, som både barn og voksne kan stille seg.

Bjørn Arild Ersland
Foto: Omnipax

Bjørn Arild Ersland forskjønner ikke. På forsiden av "Fengslet" ser vi rett inn i en fengselsmur, grå og uoverstigelig. Baksiden viser et kaldt og nakent rom, et håndjern henger lenket til veggen; vi er i arresten i Stavanger fengsel.
Fotografiene er det Asbjørn Jensen som har tatt - ros til ham med det samme! Bildene gir en følelse av noe sterilt, noe inhumant. Rommene som vises representerer det motsatte av hjem og hygge. Her går tankene til isolasjon, oppbevaring, ensomhet.


Og det er det inntrykket Erslands tekst om livet på cella også gir: Å være innesperret gir en følelse av maktesløshet.

Overdrevent pedagogisk

Fengslet. En bok om å sitte inne

"Fengslet. En bok om å sitte inne" er beregnet på unge lesere. Setningene er korte, språket konkret, og forfatteren tar en tydelig "Her er jeg, nå skal jeg fortelle deg hva jeg skal skrive" - tone. Prosjektet presenteres og fremgangsmåten legges ut for leseren; vi får høre hvordan forfatteren har gått frem, hvem han har snakket med, hvordan han har fått lov til å komme inn i fengselet og samtale med en av fangene.

Jeg er av dem som blir litt forstyrret av at Ersland så tydelig forteller hva han gjør hele tiden. Jeg føler det som om han snakker litt ovenfra og ned til meg, tar meg i hånden og veileder meg der jeg kunne ha fått lov til å reflektere selv. I stedet for at fortellingen blir lett, blir det omstendelig.

Jons historie

Men så kommer "Jon" inn med sin personlige stemme. Jon er en ung gutt som sitter inne for første gang. Han har solgt et stort parti hasj, og skal sone i Stavanger fengsel. Det er der vi og forfatter Bjørn Arild møter ham. Etterhvert begynner Jon selv å skrive, hans dagboksnotater settes med blå skrift, så vi hele tiden ser hvem som skriver. Og det er en hard virkelighet Jon forteller om. Jon er redd for medfangene. Hvis de tror han har tystet, vil de ta ham. Derfor tør han ikke gå ut i luftegården. Og derfor håper han at han skal få en lang straff - selv om han hater å være i fengsel - for redusert straff vil nettopp kunne tyde på at han har tystet. Jons fortelling er ukunstlet og direkte, dette er små, hverdagslige tekster med tanker og håp som gjør inntrykk.

Men Ersland har snakket med flere; med forsvareren, med politiet, med fengselsdirektøren. Han får til og med Jons advokat, Odd Rune Torstrup, til å tegne en oversikt over påtalemyndighet og straffesakskjede, for å tydeliggjøre hvem som utgjør de ulike instansene i en straffeforfølgelse.

Sjeldent tema

Med i boken er også en slags faktabolk - gjengitt i rødt - som forteller om "Regler i fengselet", "Det norske rettssystemet" og "Kriminalomsorgen". Dette er i utgangspunktet prisverdig pedagogisk, men for meg er teksten alt for omfattende til at jeg på noe vis skal kunne huske eller gjenta den. Som en oppslagsbok, derimot, kan denne delen av "Fengslet" fungere godt.

Svakhetene til tross: "Fengslet. En bok om å sitte inne" er et originalt og gjennomarbeidet prosjekt som gir et gløtt inn i en verden som - heldigvis - er ukjent for de fleste av oss. Ikke finnes det mange bøker som behandler temaet heller. Nettopp derfor er dette en viktig barnebokutgivelse.

Kulturstrøm

  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP