Hopp til innhold

Krigsreporter får en unnskyldning

I krigens siste dager leverer AP-korrespondent Ed Kennedy en verdensnyhet. Etterpå får han sparken.

Andre verdenskrig er inne i sin siste fase. Ed Kennedy er korrespondent for det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press, AP. En dag før konkurrentene, den 7. mai, rapporterer han hjem:

– Tyskerne har overgitt seg betingelsesløst. Kapitulasjonen skjedde i en tidligere skolestue i Reims i Frankrike.

Etterpå blir han irettesatt i all offentlighet og får sparken. Årsaken var at Kennedy hadde trosset militær sensur for å få nyheten ut.

AP sier unnskyld

Sekstisju år etter ber Associated Press om unnskyldning.

– Vi behandlet Ed Kennedy på den verst tenkelige måten, sier APs administrende direktør Tom Curley.

Tom Curley

APs administrerende direktør Tom Curley

Foto: Mark Lennihan / Ap

Nei fra Churchill og Truman

Tyskerne overga seg 7. mai 1945. Kennedy var en av 17 journalister som overvar seremonien i en tidligere skolestue i Reims i Frankrike.

Den britiske statsministeren Winston Churchill og president Harry Truman var blitt enige om å holde tilbake verdensnyheten én dag. De ville gi Stalin mulighet til å iscenesette en seremoni for den tyske kapitulasjonen i Berlin dagen etter.

AP-korrespondent Ed Kennedy trosset sensuren, brukte en militær telefon,og sendte historien til APs London-kontor. Ett døgn før konkurrentene.

Rasende konkurrenter

Noen av Kennedys konkurrenter synes dette var et svik «på linje med Pearl Harbor».

– Jeg er helt satt ut, skrev Drew Middleton, korrespondent for The New York Times. Han kalte Kennedys handlemåte «den mest håpløse i krigshistorien».

Han ble beskyldt for å ha brutt et løfte som han og 16 andre journalister hadde avgitt om å holde tilbake nyheten. AP irettesatte ham offentlig og ga ham i all stillhet sparken.

– Det var en grusom dag for AP. Kennedy gjorde alt rett. Han burde fått honnør, ikke sparken, sier Tom Curley.

– Krigen er over

Ed Kennedys nyhet

Ed Kennedys toppsak

Foto: Rick Bowmer / Ap

– Krigen var over. Da kan man ikke holde tilbake informasjon. Da trenger verden å få vite sannheten, sier Tom Curley. Han går av med pensjon i år og har skrevet et forord til Ed Kennedys memoarer «Ed Kennedy's War: V-E Day, Censorship & The Associated Press».

Kennedy, som døde i en trafikkulykke i 1963, ventet hele livet på en offentlig unnskyldning fra sin tidligere arbeidsgiver.

Datteren hans, Julia Kennedy Cochran, jubler over unnskyldningen.

– Dette ville ha betydd så mye for ham, sier hun.

Julia Kennedy Cochran

Julia Kennedy Cochran

Foto: Rick Bowmer / Ap

Julia var 16 år da faren døde. Han jobbet for en liten avis i California.

– Mange trodde han var en slagen mann. Men han var ikke typen. Mitt inntrykk var at han var glad i journalistikken og fornøyd med sin karriere, til tross for forholdet til Associated Press, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.