Hopp til innhold

Indiana Jones' største fans

Møt gutta som lagde Indiana Jones-kopien Steven Spielberg selv elsker, med et VHS-kamera som eneste utstyr og familien som statister.

Harrison Ford som Indiana Jones

”Indiana Jones: Raiders Of the Lost Ark” var et lykkesjokk av en eventyrfilm da den kom i 1981.

Steven Spielberg og George Lucas lagde tre fortellinger om den barske arkeologen og hans vanvittige ekspedisjoner og nå venter verden på oppfølgeren: 22 mai er det klart for verdenspremiere på Indiana Jones og Krystallhodenes Rike.

Vi forkorter ventetiden med en historie om det som må være verdens mest iherdige Indiana Jones fans.

Fra guttestrek til kultfenomen

Filmregissør Steven Spielberg

Den store helten: Steven Spielberg

Foto: GLEB GARANICH / SCANPIX

Chris Strompolos var 11 år da han ble bergtatt av Spielbergs film. Sammen med kompisene Eric og Jason bestemte han seg for å filme sin egen versjon.

Ved hjelp av et VHS-kamera, og flere år med møysommelig arbeid klarte han tilslutt å fullføre prosjektet. Hver scene, hver replikk og hvert bilde er rekonstruert, guttene spiller hovedrollene, familie og venner er statister, alskens rare biler, gamle hus og mer eller mindre egnede skogholt er brukt som location.

Da filmen var ferdig ble den lagt på hylla og i mange år fortrengt som en tøysete guttestrek.

Femten år senere begynte en kopi av amatørfilmen å sirkulere blant filmelskere. Nå er Raiders Of The Lost Ark: The Adaptation blitt et kultfenomen, omtalt i store filmtidsskrifter og vist på festivaler rundt i verden.

Reporter Håvard Bråthen møtte den nå 35 år gamle Chris Strompolos i hans hjem i Los Angeles.

Fikk brev fra Spielberg

Selv om Indiana Jones selvfølgelig er helten over alle helter, hadde Chris og kompisene et muligens enda større forbilde: regissør Steven Spielberg.

I tenåra spøkte de med at Spielberg en dag ville se filmen og elske den, noe de ikke i sine villeste fantasier trodde skulle hende i virkeligheten.

Men for noen år siden fikk regissøren Eli Roth (Cabin Fever, Hostel) tak i et eksemplar av The Adaptation. Han syntes konseptet var fantastisk, og sendte en kopi til Steven Spielbergs selskap Dreamworks.

Ikke lenge etter dumpet det ned brev i postkassen til Chris, Eric og Jason, undertegnet Steven Spielberg.

Det brevet har nå hedersplassen i stua til Chris. Her, i råopptakene fra intervjuet, forteller Chris om brevet og om et av sitt livs store øyeblikk: Dagen han ble innvilget audiens av bransjens mektigste mann; Steven Spielberg.

  Store Studio møter Christ Stompolos

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.