Hopp til innhold

Google sendte mobilspillere til konsentrasjonsleirer

Et Google-eid selskap har måttet beklage etter at flere spillere av Ingress har samlet seg ved konsentrasjonsleirer og kjempet om kontrollen.

Sachsenhausen

Sachsenhausen i Tyskland er blant konsentrasjonsleirene hvor spillere har møttes for å spille mobilrollespillet Ingress, laget av et Google-eid selskap.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I mobilrollespillet Ingress kan folk samle seg ved såkalte portaler i det virkelige liv. Når flere mennesker fysisk er på samme sted, kan de så utkjempe en kamp om kontrollen over den portalen via mobiltelefonene.

Det er om lag tre millioner slike portaler rundt omkring i verden, flere av dem ved kjente landemerker.

– Ikke et passende sted for dataspill

Den tyske avisen Die Zeit har avslørt at flere av disse portalene ligger i tidligere konsentrasjonsleirer og minnesteder i Tyskland og Polen, etter at spillere har foreslått disse stedene for Google.

– Vi er forferdet. Dette er definitivt ikke et passende sted for et sånt dataspill, sier Günter Morsch, som er leder for minnestedet ved Sachsenhausen, hvor titusenvis av mennesker mistet livet under 2. verdenskrig.

Die Zeit skriver at det på et tidspunkt var over 70 Ingress-portaler ved Sachsenhausen.

– En skandale

Gabriele Hammermann, direktør for minnestedet ved Dachau, som var den første konsentrasjonsleiren i Tyskland, sier ifølge NBC News at spillet er en ydmykelse for de etterlatte og ofrene for nazistenes konsentrasjonsleirer.

Spillet vekker sterke reaksjoner også hos pårørende.

– Vi krever at denne krenkelsen stanses. Det var ikke virtuelle mennesker som døde her. Man kan ikke spille spill på slike symbolske steder, det er en skandale, sier Jean-Michel Thomas, sønn av en overlevende fange i Dachau.

Lover å fjerne konsentrasjonsleirene

Det er det Google-eide selskapet Niantic Labs som står bak Ingress, som er lastet ned over 10 millioner ganger av spillere over hele verden.

Representanter for selskapet sier til Die Zeit at konsentrasjonsleirene, deriblant også Auschwitz, tyskernes største konsentrasjonsleir, var blitt valgt på grunn av «sin historiske verdi», skriver The Independent.

Man regner med at mellom 1,1 og 2 millioner mennesker ble drept i Auschwitz.

Nå beklager Niantic Labs-sjefen.

– Vi beklager at dette har skjedd, sier John Hanke og legger til at de er i ferd med å fjerne konsentrasjonsleirer og minnesteder fra spillet.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter