Hopp til innhold

Google sendte mobilspillere til konsentrasjonsleirer

Et Google-eid selskap har måttet beklage etter at flere spillere av Ingress har samlet seg ved konsentrasjonsleirer og kjempet om kontrollen.

Sachsenhausen

Sachsenhausen i Tyskland er blant konsentrasjonsleirene hvor spillere har møttes for å spille mobilrollespillet Ingress, laget av et Google-eid selskap.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I mobilrollespillet Ingress kan folk samle seg ved såkalte portaler i det virkelige liv. Når flere mennesker fysisk er på samme sted, kan de så utkjempe en kamp om kontrollen over den portalen via mobiltelefonene.

Det er om lag tre millioner slike portaler rundt omkring i verden, flere av dem ved kjente landemerker.

– Ikke et passende sted for dataspill

Den tyske avisen Die Zeit har avslørt at flere av disse portalene ligger i tidligere konsentrasjonsleirer og minnesteder i Tyskland og Polen, etter at spillere har foreslått disse stedene for Google.

– Vi er forferdet. Dette er definitivt ikke et passende sted for et sånt dataspill, sier Günter Morsch, som er leder for minnestedet ved Sachsenhausen, hvor titusenvis av mennesker mistet livet under 2. verdenskrig.

Die Zeit skriver at det på et tidspunkt var over 70 Ingress-portaler ved Sachsenhausen.

– En skandale

Gabriele Hammermann, direktør for minnestedet ved Dachau, som var den første konsentrasjonsleiren i Tyskland, sier ifølge NBC News at spillet er en ydmykelse for de etterlatte og ofrene for nazistenes konsentrasjonsleirer.

Spillet vekker sterke reaksjoner også hos pårørende.

– Vi krever at denne krenkelsen stanses. Det var ikke virtuelle mennesker som døde her. Man kan ikke spille spill på slike symbolske steder, det er en skandale, sier Jean-Michel Thomas, sønn av en overlevende fange i Dachau.

Lover å fjerne konsentrasjonsleirene

Det er det Google-eide selskapet Niantic Labs som står bak Ingress, som er lastet ned over 10 millioner ganger av spillere over hele verden.

Representanter for selskapet sier til Die Zeit at konsentrasjonsleirene, deriblant også Auschwitz, tyskernes største konsentrasjonsleir, var blitt valgt på grunn av «sin historiske verdi», skriver The Independent.

Man regner med at mellom 1,1 og 2 millioner mennesker ble drept i Auschwitz.

Nå beklager Niantic Labs-sjefen.

– Vi beklager at dette har skjedd, sier John Hanke og legger til at de er i ferd med å fjerne konsentrasjonsleirer og minnesteder fra spillet.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters