Hopp til innhold

Generasjon Kameleon

De skifter identitet etter hvilket miljø de er i. Og ikke alle er like stolte over å kalle seg norske. Møt generasjon kameleon!

Elham Binai
Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

I Migrapolis denne uka møter vi tre unge mennesker som har et bein i flere kulturer. Det burde være en styrke, men for noen er det det også et vanskelig identitetsspørsmål.

- Jeg er veldig internasjonal av meg, sier Elham Binai. Hun har iransk bakgrunn og kom til Norge som 8-åring.

Deler av studiene har hun tatt i Storbritannia og hun snakker 7 språk. Men hun sier hun er "norsk i tankegangen".

Sam Chimaobi Ahamba
Foto: Brede Røsjø / NRK

Sam Chimaobi Ahamba, eller Chimaobi som han liker å kalle seg, er født og oppvokst i Norge. Faren er fra Nigeria, moren var norsk. Chiamobi er norsk statsborger, men føler seg ikke norsk. De er mye på grunn av andres reaksjoner. Han foretrekker å fremheve den afrikanske siden av sin identitet.

Da Chimaobi var 15 ble han stoppet av politiet en varm sommerdag og bedt om å ta av seg solbrillene. De lyste inn i øynene hans med lommelykt. Det var for å sjekke pupillene, tror Chimaobi, fordi de ville sjekke om han var påvirket av narkotika.

- Slike opplevelser gjør noe med følelsene dine. Ingen av mine hvite kamerater ville blitt stoppet på den måten, sier Chimaobi. Og det er slike opplevelser som gjør at han ikke vil kalle seg norsk, på tross av at han har det røde passet og hele livet har bodd i Norge.

Er du hårsår, spør reporter Rajan Chelliah.


- Nei! Jeg vil ikke bli kalt neger, jeg vil bli innkalt til jobbintervju selv om navnet mitt klinger fremmed. Forskjellene må utjevnes. Jeg synes ikke det er å være hårsår, sier Chimaobi.

Pumba
Foto: Arne Raanaas / NRK

Pumba er 26 år gammel og rap-artist. Foreldrene hans kommer fra Chile og Peru, men Pumba er født og oppvokst i Norge, med unntak av noen år i Chile i barndommen.

Pumba har vanskeligheter med å knytte seg til en etnisk identitet, i og med at han har bein i flere leire. Derfor har han laget sangen "Hvor jeg kommer ifra".

- Her i Norge er jeg utlending, sier Pumba. Mange med minoritetsbakgrunn føler det samme som meg.

Se Migrapolis onsdag kl 22.30 på NRK1 eller i reprise torsdag kl 19 på NRK2

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor