Hopp til innhold

Felejazz fra Ungarn

Ungarns bidrag til Jazz jorda rundt-serien er to fiolinister i særklasse: Veteranen Csaba Deseö (71) og yngste skudd på stammen, Lajos Sarközy (19).

Csaba Deseö

Klassisk og jazz

Først ut er den nå 71-årige Csaba Deseö som er på hjemmebane i Budapest hvor han ble født i 1939. Moren var fiolinpedagog så dermed var karrieren lagt – via Bela Bartok Musikk-skolen og senere musikkakademiet hvor unge Csaba studerte både bratsj og fele, for å ende som fast ansatt orkestermusiker i Det ungarske statsorkester gjennom drøye 30 år.

Men parallelt med dette startet han allerede i 20-års alderen sin jazzkarriere - med egne grupper, opptreden på klubber og festivaler rundt omkring i Europa og plateinnspillinger, også med svenske musikere. Vi møter ham i Ungarsk Radio med en håndplukket kvintett: gitarist Istvan Gyarfas, vibrafonist Gabor Cseke, bassist Peter Olah og ved trommene György Jeszenszky. Musikken er en mix av egne komposisjoner og jazzklassikere komponert av Wes Montgomery, Tyree Glenn og Dizzy Gillespie.

Vidunderbarn

Deretter møter vi den 19 år unge fiolinkollega Lajos Sarközy. Som vidunderbarn flest startet han fra 5 års alder og kom 13 år gammel inn på det prestisjetunge Franz Liszt musikkuniversitet i klasse for spesielle talenter. Siden vinner han den ene konkurransen etter den andre, blant annet den internasjonale Telemann-konkurransen i Polen.

12 år gammel opptrer Sarközy i Paris med ingen ringere enn Didier Lockwood, Frankrikes store jazzfelemodernist – og 15 år gammel vinner han en stor jazzfiolinistkonkurranse i Ungarsk Radio – med egen plateinnspilling som premie. Lajos Sarközy holder allikevel Johann Sebastian Bach og Bela Bartok som sine største inspirasjonskilder og er ellerts et råskinn i bordtennis. I EBU-sendinga til hele Europa byr han på låter av Charlie Haden, Chick Corea - og også han av bebop-kongen Dizzy Gillespie!

Se Lajos Sarközy spille Zigeunerweisen

Hør sendinga

  • JAZZ JORDA RUNDT
  • P2 lørdag 27/11 kl. 22.05
  • NRK Jazz også torsdag 2/12 kl. 9.03. 15.03 og 21.03


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters